ponedjeljak, 5. siječnja 2015.

KOLAČ SA KREMOM OD RUMA

Recept iz mamine bilježnice. Moj omiljeni kolač

Sastojci

  • Biskvit

  •   po želji
  • Kore:

  •  2,5 dl vode
  •  12,5 dkg margarina
  •  15,5 dkg brašna
  •  1 žličica šećera
  •  6 jaja
  • Nadjev od višanja:

  •  1 kompot od višanja
  •  2,5 dl soka od višanja
  •  5 dkg gustina
  •   malo cimeta
  •  10 dkg šećera
  • Krema od ruma:

  •  2 želatine
  •  6 žlica hladne vode
  •  3,5 dl mlijeka
  •  10 dkg šećera
  •  2 vanilin šećera
  •  750 ml slatkog vrhnja
  •   malo ruma

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Napraviti biskvit po želji. Ja sam pravila od 5 jaja, 5 kašika šećera, vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo i 5 kašika brašna.
  2. 2
    Tijesto: vodu, margarin i malo šećera prokuhati i dodati brašno. Kuhati jednu minutu te skinuti sa vatre. Dobro ohladiti. U ohlađeno dodati šest jaja ali jedno po jedno. Podijeliti na dva dijela i peći dvije kore. Peći na 220C oko 15 minuta. Tijesto kada se ispeće biti će nepravilno puno brežuljaka.
  3. 3
    Nadjev od višanja: jedan kompot od višanja ocjediti i sačuvati 2,5dl soka. 4 žlice soka pomješati sa 5 dkg gustina. Ostatak soka zakuhati sa malo cimeta i šećera, a zatim u to dodati gustin i pustiti da kuha 1 minutu. U to dodati višnje i sve istresti na biskvit.
  4. 4
    Krema od ruma: dvije želatine pomješati sa 6 žlica hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri. Zakuhati 3,5dl mlijeka sa 10 dkg šećera i vanili šećerom. U vruće dodati želatinu i mješati dok se ne otopi. Ohladiti do mlakoga te dodati slatko vrhnje prethodno izradito sa malo ruma.
  5. 5
    Slaganje: biskvit-nadjev od višanja - zatim dio kreme od ruma pa kora - ostatak kreme od ruma i kora na kraju.

Posluživanje

Kolač dobro ohladiti i možete gornju koru posuti sa šećerom u prahu ili išarati sa čokoladom.

Izvor: coolinarika.com

0 comments: