Recept iz mamine bilježnice. Moj omiljeni kolač
Sastojci
Biskvit
-
po želji
Kore:
-
2,5 dl
vode
-
12,5 dkg
margarina
-
15,5 dkg
brašna
-
1 žličica
šećera
-
6
jaja
Nadjev od višanja:
-
1
kompot od višanja
-
2,5 dl
soka od višanja
-
5 dkg
gustina
-
malo cimeta
-
10 dkg
šećera
Krema od ruma:
-
2
želatine
-
6 žlica
hladne vode
-
3,5 dl
mlijeka
-
10 dkg
šećera
-
2
vanilin šećera
-
750 ml
slatkog vrhnja
-
malo ruma
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Napraviti biskvit po želji. Ja sam pravila od 5 jaja, 5 kašika šećera, vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo i 5 kašika brašna.
-
2
Tijesto: vodu, margarin i malo
šećera prokuhati i dodati brašno. Kuhati jednu minutu te skinuti sa
vatre. Dobro ohladiti. U ohlađeno dodati šest jaja ali jedno po jedno.
Podijeliti na dva dijela i peći dvije kore. Peći na 220C oko 15 minuta.
Tijesto kada se ispeće biti će nepravilno puno brežuljaka.
-
3
Nadjev od višanja: jedan kompot
od višanja ocjediti i sačuvati 2,5dl soka. 4 žlice soka pomješati sa 5
dkg gustina. Ostatak soka zakuhati sa malo cimeta i šećera, a zatim u to
dodati gustin i pustiti da kuha 1 minutu. U to dodati višnje i sve
istresti na biskvit.
-
4
Krema od ruma: dvije želatine
pomješati sa 6 žlica hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri.
Zakuhati 3,5dl mlijeka sa 10 dkg šećera i vanili šećerom. U vruće dodati
želatinu i mješati dok se ne otopi. Ohladiti do mlakoga te dodati
slatko vrhnje prethodno izradito sa malo ruma.
-
5
Slaganje: biskvit-nadjev od višanja - zatim dio kreme od ruma pa kora - ostatak kreme od ruma i kora na kraju.
Posluživanje
Kolač dobro ohladiti i možete gornju koru posuti sa šećerom u prahu ili išarati sa čokoladom.
0 comments:
Objavi komentar