srijeda, 21. siječnja 2015.

LOŠE SPAVATE? Uvrstite ove 3 namirnice u vašu ishranu!

Naučnici su raznim studijama došli do saznanja kako razna hrana zbog svog sastava može pozitivno ili loše uticati na spavanje. Ove namirnice vam sigurno mogu pomoći da lakše i bolje spavate.
namirnice za bolji san 

Za doručak jedite jaja
Srećom pa jaja možemo pripremiti na mnogo načina i kombinovati ih s raznim namirnicama od tosta do povrća. A kako doručak može uticati na dobar san noću? Aminokiseline u jajima mogu stimulisati neurone koji proizvode oreksin, a oni imaju ključnu ulogu u regulisanju REM spavanja i budnosti tokom dana.

Uz ručak popijte sok od višnje
Naučnici sa univerziteta u Luizijani otkrili su kako prirodni sok od višnje utiče na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u proseku spavali 85 minuta duže nakon što su dve nedelje svakodnevno popili dve čaše soka.

Jasmin pirinač za večeru
Jedna druga studija objavljena u stručnom časopisu pokazala je kako jasmin pirinač ima blagotvorno dejstvo na bolji san. Aromatični jasmin pirinač diže glikemijski indeks, a ispitanici koji su je konzumirali zaspali su duplo brže od onih koji su jeli hranu s niskim glikemijskim indeksom.
Izvor: tportal.hr/lepotaizdravlje.rs

0 comments: