Sastojci
Za prhko tijesto:
- 2 žumanjka
- 60 g šećera
- 1 vrećica Vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 1 limun
- 180 g kiselog vrhnja
- 450 g Pšeničnog oštrog brašna
- 1 vrećica Praška za pecivo
Za nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 Vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 2 bjelanjka
Za premaz:
- 20 g maslaca
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Za prhko tijesto:
-
1
Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
-
2
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
-
3
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
-
4
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35x30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
-
5
/slika/314280/
Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
-
Za nadjev:
-
1
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
-
2
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Posluživanje
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.Savjet
Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i posipati grubo nasjeckanim orasima.Napomena
Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati (kako bi rekla moja baka), a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.Izvor: coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar