ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

MALE PRHKE ORAHNJAČE

Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata… Jednostavan za pripremu, ukusan i izdašan…

Male prhke orehnjače

Sastojci

  • Za prhko tijesto:

  •  2 žumanjka
  •  60 g šećera
  •  1 vrećica Vanilin šećer
  •  200 g maslaca
  •  1 limun
  •  180 g kiselog vrhnja
  •  450 g Pšeničnog oštrog brašna
  •  1 vrećica Praška za pecivo
  • Za nadjev:

  •  300 g mljevenih oraha
  •  250 g šećera
  •  1 Vanilin šećer
  •  100 ml mlijeka
  •  2 žlice ruma
  •  2 bjelanjka
  • Za premaz:

  •  20 g maslaca
  • Za posipanje:

  •   šećer u prahu

Priprema

Vrijeme pripreme:
85 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Za prhko tijesto:

  2. 1
    Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
  3. 2
    Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
  4. 3
    Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
  5. 4
    Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35x30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
  6. 5 Male prhke orahnjače /slika/314280/
    Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
  7. Za nadjev:

  8. 1
    U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
  9. 2
    Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.

Posluživanje

Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.

Savjet

Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i posipati grubo nasjeckanim orasima.

Napomena

Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati (kako bi rekla moja baka), a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.
Izvor: coolinarika.com

0 comments: