petak, 21. studenoga 2014.

KADAIF - Ne može da ne uspije :)

Jedan od mojih omiljenih slastica. samo se nisam usudila praviti ... svi su pričali kako je užasno teško pronaci pravu mjeru ... ja sam uspjela i želim to podijeliti s vama...ma extra stvar :) 

Sastojci

Broj osoba:
20 osoba
  •  500 gr kadaifa
  •  250 gr maslaca
  •  1300 gr secera
  •  1 l vode
  •  100 gr oraha
  •  50 gr suhih grozdica

Priprema

Vrijeme pripreme:
2 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    1. u tepsiju promjera 32 cm istresti pola vrećice kadaifa (oko 250 gr.) dobro pritisnuti kako bi se kadaif izlomio i fino slozio. politi sa malo rastopljenog maslaca
  2. 2
    2. staviti u pecnicu na 10 min.
  3. 3
    3. izvaditi iz pećnice, posuti orasima ( po vašoj želji, nemojte da bude puno a ne morate niti ovih 100 gr.  ), posuti grožđicama, možete dodati bademe, malo čokolode i sl.
    preko toga dodati i ostalih 250 gr. kadaifa. opet dobro pritiskati da se fino slozi. ne smije da strši. polahko i ravnomjerno politi rastopljenim maslacem.
  4. 4
    4. peći 10 min. na 250 stepeni, dok ne porumeni tj.poprimi boju meda. tada smanjiti temperaturu na 150 i ostaviti da se 'suši' jos 1 sat (nije problem ni ako duze ostane u pecnici.bolje neka se fino isuši).
  5. 5
    Agda:
    1300 gr šećera i 1 litar vode sastaviti i staviti da prokuha. od trenutka kada proključa , kuhati jos 20 min. tako ćete dobiti pravu agdu
  6. 6
    kada je kadaif gotov izrezati ga na kocke i ostaviti da se ohladi. (brzo se hladi )
    vrelom agdom polahko i ravnomjerno zaljevati ohladen kadaif.
    obavezno jedno mora biti vrelo a drugo hladno !
    polahko zaljevati kako bi se agda fino upijala.

    uzeti neki pleh ili tepsiju i staviti preko kadaifa (manji promjer od onoga u kojem smo pekli ali da se prekriju i krajevi) kako bi se sve fino složilo. ja sam stavila 3oo gr šećra preko toga da malo pritisne  . za 10 min. težinu skinite

    tada vec i kadaif možete staviti u frižider da se hladi

Posluživanje

posluživati hladno....

izvor:  http://www.coolinarika.com

0 comments: