petak, 30. siječnja 2015.

ZAVISNOST OD SLATKIŠA?! EVO KAKO DA JE PREPOZNATE I OČISTITE ORGANIZAM OD ŠEĆERA

Stalno živimo u zaziranju od masne kalorične hrane, a zaboravljamo da je jedan od najvećih krivaca za višak kilograma zapravo šećer! Slatkiši su krivci iz senke koji nas čine bolesnima, slabima i umornima.
Šećer u sirovom, ali i u oblicima slasnih slatkiša, jeste glavni uzrok debljanja i većine bolesti današnjice: srčanih, raka, dijabetesa tipa 2, depresije, pa i pojave akni, neplodnosti, impotencije.
U današnjem postu otkrivamo vam kako da prepoznate zavisnost od šećera, kako da se izborite sa njom i koje su to zdrave alternative.

 

Zavisnost?
Naučno je dokazano da šećer izaziva zavisnost i do osam puta jaču nego kokain. Ako ste zavisni od šećera i brašna dolazi do poremećaja u funkcionisanju hormona i obično se kao posledica javlja nekontrolisano prejedanje.
Znaci koji ukazuju na zavisnost:
- Salo na stomačiću
- Stalna žudnja za šećerom, slatkim i ugljenim hidratima,
- Teško gubite kilograme kada ste na dijeti sa manje masnoća,
- Visok krvni pritisak ili šećer u krvi,
- Jedete i kada niste gladni i to obično slatkiše,
- Krijete svoju žudnju, pravdate je, pa čak i krijete hranu,
- Česta nervozna, ponekad patite od nesanice i imate neke pojačane simptome ako ne jedete brzu hranu i slatkiše.
Ova zavisnost je stvarna i zaista ugrožava zdravlje. Problem je u poremećenom metabolizmu. Ako ste duže vreme konzumirali velike količine proizvoda od brašna, puno šećera, slatkiša, gaziranih sokova, ako je vaša dijeta bila sa malo povrća i malo kretanja organizam je ušao u jednu ozbiljnu fazu koja zahteva hitan detoks.
Rešenje?
Jedite celovitu, svežu hranu: sveže povrće, čiste proteine (meso sa malo masnoće), orašaste plodove, semenke, zdrave masti i povremeno voće. Izbegavajte kofein, alkohol, gluten i mlečne proizvode bar 10 dana.
Odvojite 10 dana za zdravu ishranu i strogo se pridržavajte plana. Predlažemo da uzmete kalendar gde ćete precrtavati dane, kako biste se lakše motivisale. Hranu pravite kod kuće i nosite na posao, ne kupujte indsutrijski obrađene namirnice, slatkiše, gazirane sokove, trans masti … Pravite obroke od povrća, jedite sveže povrće, semenke; ako pravite meso neka ono bude bez masnoće (piletina, ćuretina) i poželjno kuvano, jedite ribu. Odbacite sve ugljene hidrate.
Ne unosite šećere putem tečnosti (gazirani slatki sokovi, energetska pića, voćni sokovi). Konzerva gaziranog soka sadrži oko 15 kašičica šećera. To je gotov trećina tečnosti koju ćete uneti!
Neka se vaša ishrana bazira na proteinima – u svakom obroku, posebno doručku. Oni su ključ za balans šećera u krvi i smanjenje zavisnosti. Počnite dan, recimo, sa domaćim jajima i proteinskim šejkom ili šoljom domaće surutke. Jedite: orašaste plodove, jaja, semenke, ribu, domaće meso.
Povrća poput brokolija, kelja, raštana, špargle, pečurki, luka, tikvica, paradajza, patlidžana, artičoke, paprike možete jesti u neograničenim količinama. Izbacite: krompir, bundevu, cveklu, pasulj i žitarice.
Što se tiče masnoća, birajte zdrava ulja: maslinovo, kokosovo, avokado kao izvor zdravih masnoća, omega 3 masne kiseline iz semenki i ribe.
Stres držite pod kontrolom i trudite se da sprečite upale, koje utiču na poremećaj šećera u krvi. Ne zaboravite da spavate dovoljno – bar osam sati dnevno.
Detoks dijeta od tri dana
Ukoliko ste svesne da je 10 dana preveliki zalogaj za vas, pokušajte najpre sa 3-dnevnom detoks dijetom za čišćenje organizma od slatkiša.
Prvi dan:
Doručak: kajgana od tri jajeta, bez ičega
Užina: orašasti plodovi
Ručak: poširana pileća prsa sa mladim zelenišom i pola avokada
Užina: iseckane paprike
Večera: losos sa obarenim brokolijem i gljivama
Drugi dan:
Doručak: kajgana od tri jajeta sa obarenim spanaćem
Užina: orašasti plodovi
Ručak: salata od tunjevine
Užina: naseckane paprike
Večera: komad svinjskog mesa bez masnoće, dinstani prokelj i gljive sa zelenom salatom i avokadom
Treći dan:
Doručak: omlet od 3 jajeta sa škampima, dinstanim spanaćem i estragonom
Užina: orašasti plodovi
Ručak: grilovana ćuretina sa svežim paradajzom, zelenom salatom i dinstanim gljivama i, po želji, čips od kelja
Užina: naseckene paprike
Večera: pečena riba i zeleniš, obaren
Od pića dozvoljeno je: 1 šoljica crne domaće kafe na dan (nezaslađene), nezaslađeni zeleni ili biljni čaj u neograničenim količinama i oko 2 litre vode na dan.

0 comments: