Jedan od najpopularnijih kolača današnjice je svakako čizkejk (cheesecake).
Ova kremasta poslastica brzo je postala omiljeni dezert
širom sveta, s vremenom se menjala, pa smo dobili različite recepte i
različite varijante ukusa.
Klasični čizkejk gotovo da nema domaćice koja nije pravila, ali da li ste probale čokoladnu varijantu?
Ako niste ovaj vikend je savršena prilika da napravite nešto drugačije i obradujete svoju porodicu fantastičnim čokoladnim čizkejkom!
Pogledajte recept i saznajte kako!
Potrebni sastojci:
Osnova:
100g mlečne čokolade,
100g čokoladnog keksa,
70g nutele.
100g mlečne čokolade,
100g čokoladnog keksa,
70g nutele.
Fil:
4 kašičice želatina,
8 kašika hladne vode,
450g krem sira,
200g šećera,
4 jaja (odvojena),
200g čokolade (možete 100g crne i 100g mlečne čokolade),
250ml slatke pavlake (oko 35% masnoće),
4 kašičice želatina,
8 kašika hladne vode,
450g krem sira,
200g šećera,
4 jaja (odvojena),
200g čokolade (možete 100g crne i 100g mlečne čokolade),
250ml slatke pavlake (oko 35% masnoće),
Čokoladna glazura:
20g želatina u prahu
200g pavlake,
90ml hladne vode,
300g šećera,
100g kakaa u prahu,
250g glukoznog sirupa,
50g mlečne čokolade za dekoraciju.
20g želatina u prahu
200g pavlake,
90ml hladne vode,
300g šećera,
100g kakaa u prahu,
250g glukoznog sirupa,
50g mlečne čokolade za dekoraciju.
Priprema:
Korak 1: Istopite čokoladu (mikrotalasna
ili na pari), dodajte i izmešajte nutelu i izmrvljeni keks. Sipajte
smesu u kalup i ostavite u frižideru da se stvrdne.
Korak 2: Sipajte želatin u vodu ostavite da
se stvrdne. Mikserom izmešajte krem sir dok ne postane gladak, onda
dodajte šećer, žumanca i istopljenu čokoladu. U posebnoj činiji ulupajte
belanca i u još jednoj činiji izmešajte pavlaku (nemojte preterati sa
mikserom da ne biste dobile čvrstu smesu kao margarin, već u obluku
šlaga)-
Korak 3: Želatin istopite
(mikrotalasna, šporet) dok ne postane vodenast (pazite da ga ne
prekuvate, ne sme da proključa). Sipajte ga u smesu sa krem sirom i
izmešajte. Zatim dodajte ulupana belanca, izmešajte i dodajte pavlaku.
Sjedinjenu smesu sipajte preko osnove i zamrznite kolač.
Korak 4: Najbolje bi bilo da je
napravite dan ranije, da odstoji. Pomešajte želatin sa vodom, zagrejte
šećer i pavlaku u 90ml vode. Sklonite sa šporeta dodajte sirup i kakao.
Umešajte želatin i sve dobro zajedno izmešajte. Prekrijte je providnom
folijom i ostavite da odstoji preko noći. Preko zamrznutog kolača
sipajte čokoladnu glazuru i opet vratite u zamrzivač. Kada se stvrdne
izvadite iz zamrzivača i polako skinite papir za pečenje.
Prijatno!
Izvor: mogujatosama.rs
0 comments:
Objavi komentar