četvrtak, 20. studenoga 2014.

BRZA LIJENA PITA OD JABUKA

Savršenstvo jednostavnosti u ovom kolaču je najbolji opis. Zahvaljujući jednoj staropalanačkoj gospođi kod koje sam prvi put probala ovaj kolač, mi se često sladimo sa njim već mnogo, mnogo godina.

Sastojci

Napomena: mjera je nekada bila čaša od jogurta, uglavnom, uzmite čašu od 2 dcl.
- 2 čaše brašna
- 1 čaša šećera
- 1 čaša mlijeka
- pola čaše ulja
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo

Fil

- 1,5 kg. jabuka ili koliko volite
- šećera zavisi koliko su jabuke kisele, oko 1 čaše
- kašikica cimeta
- 1 vanilin šećer

Priprema

Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smjesa za kore. Sve sastojke za tijesto zajedno izmješati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23×32 cm, sipati pola smjese i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Tijesto treba da ostane polupečeno. Rasprediti preko jabuke i sok koje su pustile, preliti ostatak smjese i peći još oko 30 minuta dok kolač ne dobije lijepu žutu boju. Po želji staviti i suho grožđe.
izvor: namirnice.baMaminaJela

0 comments: