utorak, 27. siječnja 2015.

PIZZA Tijesto

Recept za pizza tijesto, pizza majstori čuvaju kao zmija noge, a zapravo je jednostavno, istraživao sam, i evo: BIT je glatko brašno ili maks. 3:1 za glatko:oštro za tijesto, a TEMPERATURA PEČENJA je najvažnija, ostalo je vaša kreacija… Napravite tijesto po receptu, stavite u VRELU pećnicu i postat ćete vrhunski pizza majstor.

Pizza tijesto

Sastojci

Broj osoba:
2 osobe
  • Za tijesto:

  •  20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
  •  2-3 žlice tople vode
  •  1 žličica šećera
  •  320 g Pšeničnog glatkog brašna
  •  1 žličica soli
  •  2-3 žlice maslinova ulja
  •  oko 200 ml tople vode
  • Za nadjev:

  •  200 ml Ketchupa blagog
  •  200 g naribanog sira edamera
  •  200 g Šunke u ovitku  narezane na ploške
  •  80 g šampinjona
  •  1 paprika
  •  6 Crnih maslina 

Priprema

Vrijeme pripreme:
50 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
  2. 2
    Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
  3. 3
    Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
  4. 4
    Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.
  5. 5
    Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.

Posluživanje

Pizzu poslužite toplu.

Savjet

Rub pizze po želji namažite s malo mlake vode i ulja, a možete ga ukrasiti i listovima svježe rikule.

Napomena

Moji originali
Moja pizza
Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrznuti…
U pizzerijama se koristi čak 1 svježi kvasac na 10 kg brašna, treba imati vremena… Tijesto je identično za talijanske pogače (foccacia).
SAVJETI
  1. Ne pretjerujte s rajčicom, klinci to ne vole (rajčicu servirajte posebno), rajčicu začinite po vlastitom ukusu npr. papar, vegeta, origano i sl…
  2. Ribajte sastojke ili sitno nasjeckajte, izbjegavajte “šnite”, jer tijesto lakše diše, moj sin inače ne jede i skida s pizze narezane šampinjone, a naribane pojede.
  3. Slažite nadjev po “sektorima” i ukusu pojedinaca…
  4. Najbolje je u praksi prihvaćeno tijesto s miješanim uljem ili samo s maslinovim.
     Izvor: coolinarika.com

0 comments: