Dosadilo vam je kako vaš dom trenutno izgleda, ali niste u mogućnosti da promijenite ono što vam se ne dopada? Donosimo osam savjeta kako da za malo novca i još manje truda oživite prostor u kojem živite.


  • Vizuelno podijelite zid. Obojite zidove u dvije boje umjesto u samo jednu. Ako želite da soba izgleda viša, dvije trećine zida obojite u tamniju nijansu, a onaj dio do plafona, u bijelu.
  • Na zidove stavite omiljene fotografije. Svaka prostorija će izgledati ljepše ako se na zidovima nalaze uramljene slike. Međutim, umjetnička djela znaju biti itekako skupa, tako da je najbolje da se opredijelite za fotografije koje ste sami napravili. Izaberite one najljepše (vaših najmilijih ili sa putovanja), izradite te uramite i stavite na zid.


  • Dupli tepih. Namještaj u prostoriji treba biti ili potpuno na tepihu ili potpuno “van” njega, jer će na taj način prostor za sjedenje činiti jednu povezanu cjelinu. Na pod stavite neutralni tepih pa preko njega neki deblji, vuneni. Na ovaj način ćete gostima dati osjećaj dobrodošlice i udobnosti.
  • Kauč. Ako ne želite da kupujete novi kauč, preko onog starog prebacite šareni vintage prekrivač.


  • Napravite paravane. Iako vam nisu potrebne zavjese kako biste smanjili svjetlost u svom domu, ručno rađeni paravani će ga sigurno uljepšati. Izaberite vesele boje platna te napravite paravane koje ćete postaviti petnaestak centimetara od plafona kako bi prozori, a i sama prostorija, izgledali veći.
  • Kućno drvo. Malo, kućno drvo će bukvalno unijeti život u svaki prostor te popuniti prazne ćoškove. Izbor drveća koje možete uzgajati u vašem domu je velik, na vama je samo da odlučite koje vam se najviše dopada.


  • Alternativni stolić za kafu. Ravne površine, koliko god se trudili, nekako uvijek završe zatrpane raznim časopisima, računima i sličnim stvarima. Da biste ovo izbjegli, umjesto stola stavite tabure i to, po mogućnosti, u nekoj veseloj boji. Na ovaj način ćete spriječiti nagomilavanje nepotrebnih sitnica te će soba izgledati ljepše i veselije.


  • Dodatna svjetlost. Stručnjaci smatraju da svaka soba treba imati više izvora svjetlosti. To znači da bi bilo dobro da u nju ubacite stonu ili zidnu lampu kako bi ona ostala svijetla i kad je vani najtmurniji dan.
Autor: minimagazin.info