Povišen nivo holesterola veoma je čest
poremećaj, a glavni problem je to što ne daje nikakve simptome, pa je
redovna kontrola krvi jedini način da se otkrije na vreme.
Iako većina ljudi ne pridaje značaja ovom problemu, višak masnoće u krvi
jedan je od glavnih faktora rizika za oboljenja krvnih sudova koja vode
kardiovaskularnim oboljenjima, srčanom i moždanom udaru.
Prevencija
Nepravilna ishrana – prekomerna upotreba
namirnica životinjskog porekla (meso i mesne prerađevine, mleko,
punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera i belog
brašna, nezdrava termička obrada (prženje, pohovanje) i fizička neaktivnost, najčešći su uzročnici nagomilavanja masnoća u krvi.
Kao i u slučaju drugih oboljenja, i ovde treba da važi pravilo – bolje sprečiti nego lečiti.
Beli luk
Ovo lekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.
Ovo lekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.
Maslinovo ulje
Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od plaka.
Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od plaka.
Kurkuma
Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava holesterol i sprečava stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno dejstvo.
Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava holesterol i sprečava stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno dejstvo.
Grejpfrut
Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira ceo.
Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira ceo.
Đumbir
Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog lekovitog korena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdevaju krvlju ruke i noge.
Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog lekovitog korena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdevaju krvlju ruke i noge.
Avokado
Snižava holesterol i širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprečava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.
Snižava holesterol i širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprečava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.
Zeleni čaj
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.
Imela
Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i lečenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova i poboljšava cirkulaciju.
Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i lečenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova i poboljšava cirkulaciju.
Pasulj
Ustanovljeno je da samo pola šolje kuvanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.
Ustanovljeno je da samo pola šolje kuvanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.
Jabukovo sirće
Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Izvor: lepotaizdravlje.rs
0 comments:
Objavi komentar