Napravljene po nalogu moga dragog
muza,nije neki ljubitelj kolaca,ali ovaj voli,kaze podsjeca ga na Zagreb
i studentske dane :-)
Sastojci
Biskvit
-
4
jajeta
-
1 solja
secera(solja 250 ml)
-
4 male kasike
ruma
-
1 vrecica
vanila secera
-
300 ml
jogurta
-
250 ml
ulja
-
1.5 solja
brasna
-
1/2 solje
kakaoa
-
2 male kasike
praska za pecivo
-
1/2 male kasike
soli
Preljev
-
250 ml
mlijeka
-
1/2 solje
secera
-
3 male kasike
ruma
Glazura
-
300 ml
slatkog vrhnja
-
250 g
mlijecne cokolade
-
50 g
maslaca
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Dobro umutiti jaja sa secerom i rumom,zatim dodati ulje i jogurt i dobro umutiti .
Dodati brasno pomijesano sa kakaom,praskom za pecivo i soli.Miksati samo toliko da se sjedini.
Istresti pripremljenu smjesu u podmazanu tepsiju velicine 40x26 cm i peci u zagrijanoj pecnici na 180 stepeni 30 minuta.
-
2
Dok se pece kolac pripremitie preljev tako da prokuhate mlijeko sa secerom i na kraju dodate rum.
Ostavite da semalo prohladi dok se ne ispece kolac.
Pecen kolac ostavite oko 5-10 minuta da se malo ohladi i onda ga prelijte pripremljenim preljevom.Ostavite kolac da se ohladi.
-
3
Za glazuru ,zagrijte slatko
vrhnja pazeci na ne prokljuca.U zagrijano vrhnje dodajte cokoladu i
maslac i mijesajte dok se ne otopi cokolada i maslac.
Prelijte preko kolaca i ostavite kolac u frizider da se dobro ohladi.
-
4
Ohladjen kolac izrezite na manje kocke i svaku po zelji ukrasite sa slagom i posluzite.
Izvor:
coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar