utorak, 18. studenoga 2014.

BEČKA ŠTRUDLA SA JABUKAMA

Iako smo mi majstori za pite i razne vrste savijača, ako ste bili u Austriji i probali originalnu bečku štrudlu, jasno vam je da ne postoji bolja od nje. Popularna je tokom cijele godine, ali, moramo priznati, nekako najbolje prija tokom hladnijih dana. Donosimo vam odličan recept koji, zaista, nije komplikovan. Sigurni smo da ćete uživati. Prijatno!

Sastojci (za dvije štrudle)


  • 10 tankih gotovih jufki (ili 6 debljih)
  • 3-4 tanko narezane kisele jabuke
  • pola šolje grožđica
  • pola šolje sjeckanih oraha ili badema
  • pola čajne kašike cimeta
  • naribana limunova korica (po zelji)
  • pola čajne kašike vanilija ekstrakta
  • dvije kašike istopljenog putera
  • pola šolje prezle/krušnih mrvica
  • dvije kašike putera
  • 2 kašike putera za premazivanje jufki
  • kašika do dvije džema od kajsija
  • šećer u prahu za posipanje.

Priprema


Grožđice potopiti u toplu vodu da stoje jedan do dva sata. U većoj posudi pomiješati tanko narezane jabuke, grožđice, sjeckane orahe/bademe, cimet, limunovu koricu, šećer, ekstrakt vanilije i istopljeni puter.
U manjoj šerpi rastopiti dvije kašike putera i dodati mu prezlu. Miješati na srednjoj vatri dok malo ne potamni. Džem od kajsija malo zagrijati da se može fino razmazivati.
Jufke premazivati rastopljenim puterom i slagati jednu na drugu. Posljednju jufku premazati polovinom džema od kajsija, posuti polovinom mješavine prezle i putera pa na to staviti pola fila od jabuka, grožđica i oraha. Zamotati kao rolat. Napomena: za svaku strudlu je potrebno pet tankih jufki ili tri deblje!
Peći u zagrijanoj rerni na 180°C 35- 40 minuta.
Izvor: Coolinarika

0 comments: