utorak, 10. veljače 2015.

HALVA

Halva,stara bosanska poslastica.. njam,njamm :)

halva za iftar

Sastojci

  • smjesa za halvu

  •  0,5 l ulja
  •  100 g secera
  •  0,5 kg brasna
  • zaljev za halvu (agda)

  •  1 l vode
  •  1 kg secera

Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
  1. 1
    Masnocu ugrijati, dodavati brasno uz stalno mijesanje.
  2. 2
    Mijesati na vatri sve dok ne potamni do boje ljesnika.
  3. 3
    Skinuti sa vatre i dodati secer, umijesati.
  4. 4
    Zaliti agdom koja je prethodno skuhana.
  5. 5
    Agda se nemora ukuhavati kao npr.za bakave.
  6. 6
    Dobro umijesati i ostaviti da se hladi.
  7. 7
    Oblikovati po zelji

Posluživanje

Pri serviranju halva se moze posuti kokosovim brasnom ili orasima.
Izvor: coolinarika.com

0 comments: