ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

SLANI PRINCES ROLAT

Ako jos uvek razmisljate koji slani rolat ce se naci na vasoj novogodisnjoj trpezi evo jednog predloga...

Princes rolat

Sastojci za kore:
500 ml mleka
11 kasika brasna
1 kasicica soli
100 g maslaca ili maragarina
6 jaja
1 prasak za pecivo
po zelji svezi vlasac, persunov list...
Fil:
500 g sitnog sira ili feta sira
2 dl kisele pavlake
100-200 g majoneza, u zavisnosti od gustine sira
100 g kiselih krastavcica
sol po ukusu
250-300 g stisnjene sunke ili slicne salame isecene na tanke kolutove

Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Dva velika pleha obloziti papirom za pecenje. Po zelji, za dekorativniji izgled testa, dno postavljenog pleha posuti seckanim vlascem, persunovim listom, kolutovima seckanog mladog luka (zelenog dela)...
Razmutiti brasno i so u 4 dl mleka. Ostatak mleka staviti na vatru i cim se zagreje sipati smesu od brasna te mesati dok se masa ne pretvori u gustu kuglu i odvoji od stranica posude. Skinuti sa vatre, dodati maslac/margarin i mesati da se istopi. Dodati u smesu jedno po jedno jaje, posle svakog jajeta dobro izmiksati. Na kraju dodati prasak za pecivo, izmesati i podeliti na dva jednaka dela. Sipati u svaki pleh polovinu pripremljenog testa, izravnati povrsinu i peci, u zagrejanoj rerni, 12-15 minuta.
Peceno testo izvaditi iz rerne, okrenuti na suvu krpu i uviti u rolat. Ostaviti kore da se ohlade.
* Ako ste dno pleha posipali zacinskim travama uvijte rolat tako da «zelenis» ostane spolja. 
Za fil izmesati sir, pavlaku i majonez. Dodati rendane ili seckane kisele krastavce i po potrebi so, izmesati da se sve lepo sjedini a zatim podeliti na dva dela. Odvojiti dve kasike fila od svakog dela, ostatak fila premazite preko odmotane kore. Preko poredjati kolutove nasecene salame tako da prekrije celu povrsinu, salamu premazati sa one dve kasike odvojenog fila i saviti koru u rolat. 
Na isti nacin saviti i drugi rolat. 
Umotati rolate u aluminijumsku foliju i ostaviti u frizideru preko noci. Sutradan seci na kolutove i sluziti.

0 comments: