četvrtak, 1. siječnja 2015.

KREMASTE KAKAO KOCKE

A uz to još i jednostavne i brze za napraviti i jako ukusne :))))

Sastojci

  • za biskvit

  •  6 kom bjelanaca
  •  6 kašika šećera
  •  3 kašike brašna
  •  40 g kakaa
  •  1 kašikica praška za pecivo
  • za fil

  •  6 dl mlijeka
  •  6 kom žumanaca
  •  10 kašika šećera
  •  1 puding vanilija burbon (ili obični i 1 vanilin burbon šećer)
  •  3 kašike brašna
  •  250 g margarina
  • i još

  •  5 dl slatke pavlake za šlag
  •  1 dl malo zaslađenog toplog mlijeka za poprskati biskvit

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodaavati šećer i mutiti neprekidno da se žećer istopi.
  2. 2
    Pomiješati brašno prašak za pecivo i kakao pa umiješati u umušena bjelanca polako, kašikom tako da masa ostane čvrsta, bitno je samo polako miješati. Sipati u pleh od el. šporeta malo podnazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C 10-ak minuta i ostaviti da se ohladi.
  3. 3
    Od mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding, brašno i žumanca, ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa kad prokuva sipati puding i miješati da se malo zgusne. Ostaviti da se hladi i povremeno promiješati.
  4. 4
    Margarin umutiti pjenasto, dobro umutiti i ohlađen puding pa pomalo dodavati u margarin i mutiti neprekidnoda se masa sjedini.
  5. 5
    Prokuvati mlijeko i šećer i ohladiti, preliti biskvit, po želji se može napraviti i više preliva.
  6. 6
    Ohlađen biskvit premazati kremom, umutiti slatku pavlaku i premazati preko kreme, obilno posuti kakaom i ostaviti da se dobro ohladi.
    Izvor: coolinarika.com

0 comments: