srijeda, 31. prosinca 2014.

KAKO UBLAŽITI MAMURLUK


Svakom se dogodilo barem jednom da u dobrom društvu popije koje piće više nego što može da podnese. Rezultat je jutarnji mamurluk.
Mamurluk je period trežnjenja, odnosno period eliminacije alkohola iz organizma, koje se odvija postepeno, a traje najduže 24h posle prestanka pijenja. Od unete količine alkohola zavisi vreme trežnjenja, ali i jačina propratnih simptoma.Ovo su neki od načina za izbegavanje ili ublažavanje mamurluka.
Kako ublaziti mamurluk

Simptomi i znaci mamurluka

  1. Opšta slabost, malaksalost i umor – nastaje sveukupno loše opšte stanje zbog pospanosti i iscrpljenosti organizma. Mogu se javiti i vrtoglavice.
  2. Jeza i drhtavica – neprijatne senzacije koje prožimaju celo telo, u talasima.
  3. Glavobolja – javlja se intenzivna glavobolja, smeta vam galama, više nego inače.
  4. Mučnina i povraćanje – posle povraćanja i izbacivanja sadržaja iz želuca i dalje se može javljati potreba tj. nagon za povraćanje. Prisutna je nelagodnost, nekad i bol u trbuhu.
  5. Pojačana žeđ – nastaje zbog dehidracije celog organizma, izazvano alkoholom, koji pojačava izlučivanje tečnosti. Pojačana potreba za uzimanjem tečnosti je način na koji organizam nadoknadjuje izgubljenu vodu. Osim vode, gube se i kalijum, natrijum i drugi elektroliti, a pored toga alkohol smanjuje koncentraciju glukoze u krvi.
  6. Psihički simptomi – osećaj kajanja, depresivnog raspoloženja ili nesećanja delova ili svih događaja u stanju pijanstva.

Prevencija

Na proslavu na kojoj se planira konzumiranje alkohola dobro je otići pripremljen. Sit i dobro hidriran organizam će lakše podneti alkohol.
  1. Biti umeren – za dobro raspoloženje nije neophodno preterivanje. Aperitiv nije obavezan, kao ni konzumiranje alkohola, samo da se ne biste izdvajali. Ako vam ne prija, nemojte piti.
  2. Paziti na količinu – svako zna do koje granice može da pije, a da se ne napije previše.
  3. Vrsta alkoholnog pića –  Žestoka pića izazivaju jak mamurluk. Pića sa većim procentom alkohola (rakije,viski) zameniti vinom ili pivom.
  4. Piti čista pića – ne kombinovati sa slatkim napicima, sokovima, jer se na taj način ubrzava apsorpcija alkohola. To se odnosi na koktele i likere.
  5. Piti polako – Ne piti ’na eks’, već piti sporo praveći pauze između sledećeg pića.
  6. Piti vodu – obična voda sprečava dehidraciju, a samim tim sprečava mamurluk. Posle alkoholnog pića dobro je popiti malo vode ili nekog drugog negaziranog, bezalkoholnog napitka.
  7. Hrana – obavezno jesti pre i za vreme konzumiranja alkohola. Najbolje je jesti masnu hranu, koja će se duže zadržati u želucu i tako ga delimično poštedeti štetnog dejstva alkohola. Masna hrana odlaže apsorpciju alkohola u krv i tako smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Uzimanje alkohola na prazan stomak dovodi do bržeg i lakšeg pijanstva i naravno težeg mamurluka.
  8. Kafa – izbegavati je, jer kofein samo pojačava razdražljivost i dodatno dehidrira.
  9. Piti samo jednu vrstu alkoholnog pića – pića se ne smeju mešati, jer u tom slučaju dolazi do pijanstva sa manjom količinom i znatno brže, a mamurluk biva teži, nego kad se pije samo jedna vrsta.
  10. Smanjiti cigarete – jer nikotin udvostručuje toksičnost alkohola.

Ublažavanje mamurluka

  1. Ne postoji lek za mamurluk, već samo trikovi da se ublaže njegovi neprijatni simptomi. U fazi trežnjenja alkohol je i dalje u krvotoku.
  2. Koncentracija alkohola u krvi opada u okviru 24h, koliko maksimalno traje mamurluk i ovo vreme se ne može skratiti. Za to vreme se alkohol metaboliše u jetri i postepeno eliminiše iz organizma.
  3. Piti puno tečnosti – voda, čaj, sokovi – nadoknađuju izgubljenu tečnost i time utiču na bolje opšte stanje. Najbolje je piti ceo dan nezaslađen čaj, polako, u gutljajima.
  4. Treba jesti – uprkos mučnini i nagonu na povraćanje, male količine hrane će prijati. Posebno slana i kisela jela. Zbog osetljivost želuca ne uzimati previše tešku hranu.
  5. Supa – lagana, ne previše jaka i masna pileća supa će nadoknaditi tečnost i elektrolite, a dati ugodan osećaj u iziritiranom želucu.
  6. Složeni ugljeni hidrati su odlični, jer podižu šećer. Preporučuje se prepečen, tostiran hleb, krekeri, žitarice, baren krompir.
  7. So – Hrana se može dosoliti, ukoliko se oseća potreba za slanim, što je čest slučaj zbog gubitka vode, ali i elektrolita povraćanjem.
  8. U slučaju povraćanja gubi se tečnost, ali i kalijum, koji se lako nadoknadjuje sokom od paradajza ili bananama.
  9. Sokovi od voća – posebno limunada ili cežena pomorandža, ali i druge vrste voća. Sadrže vitamine,pre svega vitamin C.
  10. Aspirin – kao lek protiv glavobolje, ali nikako dok se konzumira alkohol, već jutro posle, kada je koncentracija alkohola u krvi smanjena.
  11. Lagana šetnja i boravak na svežem vaduhu, nikakve preterane fizičke aktivnosti nisu poželjne.
  12. Tople kupke – ne previše tople, jer će zagrevanje samo pojačati glavobolju.

Saveti

Upozorenja
     Izvor: kakopedija.com

0 comments: