utorak, 9. prosinca 2014.

KRALJICA ČOKOLADE


 Ovo je moja omiljena torta, koju sam redovno jela u slastičarni u Banja Luci, ali joj nažalost konstantno opada kvalitet u poslijedje vrijeme, pa je od sada pravim sama. Za sebe i druge :)

Sastojci

  •  2 velikih jaja (ili 3 manja)
  •  2 kašike šećera
  •  1 kašika brašna
  •  2 kašike kakaa
  •  1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
  •  100 g tamne čokolade
  •  100 g mliječne čokolade
  •  100 g bijele čokolade
  •  300 ml vrhnja za šlag
  •   mliječna čokolada za ukras

Priprema

  1. Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
  2. Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
  3. Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”. 

0 comments: