petak, 19. prosinca 2014.

SOČNI GURMANLUCI KOJI SE PAMTE: 5 RECEPATA SA MAJONEZOM


Vreme praznika se približava, a svako će želeti da pripremi neko dobro predjelo koje može da posluži i kao glavni obrok. Majonez je idelan za pripremu takvih jela. Probajte!
 
 
MAJONEZ TORTA SA PAPRIKAMA
POTREBNO JE:
15 paprika, 3 jaja, 250 ml majoneza, 200 g salame, 200 g kačkavalja, 100 g brašna, ulje, so, susam, seme suncokreta.

PRIPREMA:
Ispecite papriku, oljuštite je i očistite od semenki, pa je podelite na pola i ispohujte. Pomešajte pavlaku i  majonez. Salamu isecite na tanke kolutove, a kačkavalj na tanke listiće. Kad se paprika ohladi, ređajte na odgovarajuću posudu prema sledećem redosledu: pohovana paprika, smesa od majoneza i pavlake, salama, smesa, kačkavalj, smesa. Zatim ponovite još jednom. Preostalom smesom filujte tortu. Pospite je rendanim kačkavaljem, prepečenim susamom i semenom suncokreta.
 
SLANI ROLAT
POTREBNO JE :
ZA KORU: 3 jaja, 4 kašike brašna, 2 dl kisele pavlake, 3 kašike ajvara, 1 kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo.
ZA FIL: 150 g krem-sira, 200 ml majoneza, 100 g šunke.

PRIPREMA:
Penasto umutite jaja, pa dodajte pavlaku, ajvar, so i brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmiksajte. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Izvadite koru, prebacite na čistu krpu i uvijte u rolat, pa ostavite da se skroz ohladi. Šunku sitno iseckajte, pa pomešajte sa krem-sirom i polovinom  majoneza i nafilujte koru. Ponovo uvijte u rolat i ostavite u frižider da se stegne. Pre hlađenja rolat premažite ostatkom majoneza. Umesto ajvara možete staviti i bareni spanać.
 
SALATA OD KROMPIRA SA MAJONEZOM
POTREBNO JE: 1 ½ kg krompira, 200 g paradajza, 250 ml majoneza, 150 g punomasnog jogurta, 1 kašika vinskog sirćeta, 1 kašika kima, 1 list lorbera, 1 struk praziluka, so, biber.

PRIPREMA:
Krompir skuvajte u ljusci sa kimom i listom lorbera, procedite, ohladite, oljuštite i isecite na režnjeve.  Majonez pomešajte sa jogurtom, kašikom sirćeta i malo soli i prelijte krompir koji ste stavili u činiju. Neka sve odstoji jedno tri sata. Tada operite paradajz, isecite ga na kriške, pa ga dodajte u salatu. Isto učinite sa prazilukom koji ste isekli na kolutove, lagano izmešajte i po želji ukrasite peršunom.
 
MIMOZA SA POVRĆEM I PILETINOM
POTREBNO JE:
2 krompira, 2 kuvana jaja, 1 šargarepa, 1 tikvica, nekoliko listova zelene salate, 150 g piletine, 300 ml majoneza.

PRIPREMA:
Skuvajte krompir, pa ga oljuštite i sitno isecite. Stavite red krompira u činiju i posolite. Premažite  majonezom. Izrendajte šargarepu i tikvicu, nacepkajte listove zelene salate, promešajte i sipajte u činiju. Isecite piletinu na trakice. Dodajte sitno iseckana belanca, premažite ostatkom majoneza i odozgo namrvite žumanca.
 
SALATA OD TESTENINE I TUNJEVINE
POTREBNO JE:
1/2 kg testenine, 2 konzerve tunjevine, 6 kiselih krastavčića, 150 g kukuruza šećerca (po želji), 3 dl kisele pavlake, 200 ml  majoneza, so, biber, peršunov list, origano.

PRIPREMA:
Testeninu skuvajte, ocedite i ostavite da se dobro ohladi. Za to vreme napravite preliv: krastavčiće sitno iseckajte, dodajte skuvan i oceđen kukuruz, iseckan peršunov list, malo origana, tunjevinu (oceđenu od ulja i malo usitnjenu), so i biber. Dodajte  majonez i pavlaku, promešajte i prelite preko testenine. Sve dobro izmešajte i ukrasite po želji.
Izvor: zena.blic.rs / Foto: Shutterstock

0 comments: