četvrtak, 4. prosinca 2014.

MRAMORNI ROLAT


Od ove smese dobicete dva manja ili jedan veci rolat a mozete, kao ja, ispeci manji rolat a ostatak krema posluziti u cinijicama sa malo slaga.

Mramorni rolat
...sa bananom i cokoladom! Korice su prosarane kakaom i kafom a u kremu od banane i cokolade krije se i malo ruma.  
Sastojci za jedan biskvit:
4 jaja
4 kasike secera
1 vanili secer
prstohvat soli
4 kasike ulja
4 kasike brasna
1/2 kasicice praska za pecivo

i jos:
1 kasika kakaa
1 kasicica Nes kafe
1 kasika tople vode

Fil:
200 ml slatke pavlake
2 kasike meda
1 slag fix
1 zrela banana
100 g cokolade za kuvanje
1 kasicica arome rumaPriprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh dimenzija 35x25 obloziti papirom za pecenje. Belanca izmiksati u sneg, dodati prstohvat soli i 2 kasike secera i nastaviti miksanje dok smesa ne postigne gustinu ulupanog slaga.
U drugoj ciniji izmiksati zumanca sa 2 kasike secera i vanili secerom. Dodati ulje, a zatim sneg od belanaca i na kraju brasno izmesano sa praskom za pecivo. Izmesati smesu varjacom te odvojiti jednu trecinu u manju posudu i ostaviti sa strane. Ostatak smese sipati u pripremljen pleh i izravnati kasikom.
U odvojeni deo testa dodati kakao i kasicicu kafe prethodno istopljene u toploj vodi, dobro izmesati.
Kasikom rasporediti tamnu smesu preko svetle smese u plehu,  s tim sto ce tamnih "flekica" biti manje nego na prilozenoj slici i treba da budu vise razmaknute. Nakon toga, cackalicom vuci preko smese desno-levo, gore-dole da se zuti biskvit isara.
Peci, u zagrejanoj rerni, oko 10 -12 minuta. Pecen biskvit izvaditi iz rerne, okrenuti na cistu kuhinjsku krpu, odstraniti papir te topao urolati.

Na isti nacin pripremiti jos jedan biskvit ili pripremiti duplu smesu testa i ispeci je u plehu od rerne. U tom slucaju povecajte vreme pecenja za 5-10 minuta.

Za fil kratko izmiksati slatku pavlaku, dodati med i, neprestano miksajuci, slag fix. Nastaviti miksanje dok se smesa ne pretvori u cvrst slag. Ostaviti pripremljen slag sa strane.

Istopiti cokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Bananu viljuskom izgnjeciti u kasu. Izmesati pire od banane sa istopljenom cokoladom, dodati rum a nakon toga smesu sipati u prethodno izradjen slag. Izmesati varjacom da se smese lepo povezu.

Odmotati biskvite, nafilovati a zatim ponovo saviti u rolat. Ostaviti na hladnom mestu da se fil malo stegne.

* Fila ima za bogato filovanje kolaca, mislim da bi bilo sasvim dovoljno fila i da se slatka pavlaka smanji na 1,5 dl a cokolada na 50 grama.
tortelina.blogspot.com

0 comments: