četvrtak, 4. prosinca 2014.

SNIKERS TORTA KOJA SE NE PEČE


Idealna  poslastica jeste ona oko koje nema mnogo muke i ne oduzima puno vremena - dakle nema pečenja ni kora, a ipak je neodoljivo ukusna, kremasta i sočna.




Sastojci: 
 - 5 žumanaca
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- pola l slatke pavlake
- 300 g neljuštenog kikirikija
- 150 g čokolade za kuvanje
- maslac, mleko
Priprema:
1. Žumance miksajte sve dok ne dobijete smesu, pa posudu sa žumancima stavite iznad pare na najmanje četiri minuta, uz neprestano mešanje. Skinuti sa pare, ostaviti da se ohladi malo.
2. U međuvremenu umutite slatku pavlaku u sneg. Belanca takođe istucite u čvrst sneg, pa u njih neizmenično dosipajte kašiku pavlake, kašiku šećera i kašiku žumanaca. Sve vreme blago mešajte mikserom. Nastavite sa dodavanjem sve dok potrošite sve sastojke i dok se svi ne sjedine. Dobijenu smesu ostavite u frižideru desetak minuta, da se ohladi.
3. U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu izlomite na kockice i stavite na paru da se rastopi, a kada omekša dodajte malo maslaca i 2 kašike mleka kako bi dobili čokoladnu glazuru.

4.
 Krenite sa slaganjem slojeva torte - na dno kalupa za tortu stavite trećinu mlevenog i usitnjenog kikirikija, preko tog sloja namažite trećinu pripremljene krema, ponovo stavite sloj kikirikija i preko njega kašikom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite krem, preko njega stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću kašike, nastavite sa slojem krema, i potom posipajte preostalim kikirikijem. Na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom i po želji ukrasite sa par kikirija.
5. Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač.

0 comments: