utorak, 30. prosinca 2014.

BAJADERA TORTA Nema pečenja, izaberite varijantu koja vam se više sviđa

Bajadera_torta 

Ova torta se priprema brzo i lako. Ne peče se i to je jedan od razloga zbog kojeg je mnogi obožavaju. Donismo dvije varijante recepta, a na vama je da izaberte onu koja van se više sviđa.

1. način

Sastav:
1. sloj
  • 300 g plazma keksa,
  • 1 dl soka od narandže,
  • 125 g putera,
  • 125 g šećera u prahu

  • 2. sloj
  • 300 g mljevenih oraha,
  • šoljica mlijeka,
  • 125 g putera,
  • 125 g šećera u prahu

  • 3. sloj
  • 2 pudinga od vanilije,
  • 1/2 l mlijeka,
  • 200 g šećera

  • 4. sloj
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • Priprema:
    1. sloj: Sjediniti sve sastojke (300 g plazma keksa, 1 dl soka od narandže, 125 g putera, 125 g šećera u prahu) i staviti u kalup za tortu.
    2. sloj: 300 g mljevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mlijeka, dodati 125 g putera umućenog sa 125 g šećera u prahu. Sve sjediniti i staviti preko prvog sloja.
    3. sloj: Skuhati 2 pudinga od vanilije u 1/2 l mlijeka i 200 g šećera. Ohladiti i sastaviti sa 125 g umućenog putera pa onda rasporediti po 2. sloju..
    4. sloj:Napraviti šlag i završiti tortu ovim slojem.


    2. način

    Sastav:
    7 jaja
    250 g šećera u prahu
    400 g mljevenog keksa
    300 grama lješnjaka
    250 g margarima (ili putera)
    200 g čokolade
    500 ml vrhnja za šlag

    Priprema:
    Umutiti dobro 7 jaja sa 250 g šećera u prahu. Dodati 400 g mljevenog keksa i 300 g pečenih, oljuštenih i samljevenih lješnjaka. Dobro umutiti 250 g margarina ili putera i dodati masi, a zatim podijeliti masu na 2 dijela.
    Pola ostaje takav kakva jeste, a u drugi dio (drugu polovinu) dodati 200 g čokolade.
    U kalup za tortu staviti prvo ovaj dio u koji je dodana čokolada (tamniji). Preko njega dolazi svjetliji dio i na kraju šlag.
    Tortu je najbolje držati u zamrzivaču. Itvaditi je 5-10 minuta prije služenja da se malo “opusti”, kako bi se lakše rezala.
    Napomena: Da bi granica između slojeva bila ravna i precizna, dobro je, ako imate vremena, nakon stavljanja jednoga sloja tortu staviti u zamrzivač da se uhvati korica, pa tek onda stavljati drugi sloj.
    Foto: By Mira & Neša / via Wikimedia Commons / doznajemo.com

    0 comments: