nedjelja, 21. prosinca 2014.

PRANJE VEŠA - 6 TAJNI ZA ČUVANJE BOJA

Sigurno ni vi niste mogli izbjeći reklamu za deterdžent u kojoj je glavna radnja: “Ne, nije nova, oprana je…” Možda on i jeste toliko učinkovit koliko ga reklama hvali, ali zaista nije neophodan da biste sačuvali kvalitet tkanine i spriječili ispiranje boja sa omiljene odjeće. Donosimo par trikova pomoću kojih će vaša bijela odjeća ostati uvijek bijela, a odjeća u boji zadržati svoju boju duže. Bez skupih deterdženata, bez štetnih hemikalija, bez puno truda.


Bijela odjeća


Da li vaša bijela odjeća ima tendenciju da postane siva? Bijele čarape izgledaju kao da su prljave, bez obzira koliko često i dugo ih perete? Isprobajte neki od sledećih, provjerenih metoda koji bijelom vešu pomaže da ostane bijel.
  • Soda bikarbona: Prije pranja, veš potopite u rastvor od četiri litre vode i 150 grama sode bikarbone.
  • Aspirin: Prije pranja, potopite veš u vrelu vodu u kojoj ste rastopili pet aspirina od po 325 mg.
  • Alkoholno sirće: Dodajte 240 ml alkoholnog sirćeta u ciklusu ispiranja.

Crna i tamna odjeća


Iako je izblijedjela odjeća, s vremena na vrijeme, čak i moderna, verujemo da ipak ne želite da izgledate kao da ste zadnji put u kupovini bili osamdesetih godina prošlog vijeka. Evo kako možete sačuvati boje kod crne i tamne odjeće.
  • Kafa ili čaj: Za crnu odjeću, dodajte pola litre kafe (filter ili nes kafa) ili crnog čaja u ciklusu ispiranja.
  • So: Za tamnu odjeću, kao što je tamno plava ili ljubičasta, dodajte 200 grama soli u ciklusu ispiranja.
  • Alkoholno sirće i so: Kako biste spriječili da vam farmerke izblijede, potopite ih u slanu vodu ili u rastvor od vode i alkoholnog sirćeta, u omjeru 50:50, prije prvog pranja. Prije ubacivanja u mašinu, farmerke izvratite te ih perite u hladnoj vodi.
Autor: minimagazin.info

0 comments: