Naprosto volim da stalno kombinujem neke ukuse za koje
znam da su moji ukucani raspolozeni. Tako je ove godine za moj rodjendan
bilo glasanje i prevladala je cokolada, lesnik, cokolada, lesnik,
cokolada lesnik.... Ok! Kako ovde postoji jedna torta koja ima za mene
savrsene cokoladne kore nisam se dvoumila da ih ''pozajmim'' i nisam
pogresila, fil sam takodje ''pozajmila'' iz moje Giotto torte, i jos
dopunila sa gance kremom, sa seckanim lesnicima i Milkom. No recept
sledi pa prosudite sami.
Sastojci
Kore
-
4
jaja
-
150 gr
crne cokolade
-
80 gr
secera beli
-
80 gr
putera
Gance krema
-
300 gr
Mlecne cokolade
-
1/2 l
Slatke tecne pavlake za slag
-
200 gr
krupnije seckanih pecenih lesnika
Dulce de leche krema
-
375 gr
ili jedna konzerva kupovnog dulce de leche, ja sam sad pravila sama
-
900 ml
Tecne slatke pavlake za slag
-
300 gr
paste od pecenog lesnika
-
200 gr
mlecne cokolade, ja sam koristila Milku
-
10 gr
zelatina
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Kao sto sam vec u uvodnoj reci napisala za mene su ove kore neprevazidjene. Originalni recept je napisala nasa Radilica i toplo vam preporucujem da i nju napravite divna torta!
E ovako ja sam to malo pojednostavila:
Na pari otopiti cokoladu i puter, minut dva promesati da se prohladi,
ubaciti zumanca i energicno promesati. U vanglici izmutiti belanca sa
secerom i dodati smesu od cokolade. Izliti u pleh promera 28 cm i peci
16 minuta na 160-180C. Ja sam pekla u 28 jer sam zelela dve tanje kore.
Kada izvadite iz rerne ostaviti da se dobro ohladi i onda nema problema
oko prenosenja kore bilo gde. Tako ispeci 2 kore.
-
2
Gance krem. Otopiti dokoladu na
pari i dodati slatku pavlaku mesajuci varjacom NE mikserom, i dodati
seckane lesnike. U obruc staviti koru pa preko gance kremu pa preko drugu koru.
Napomena: Ukoliko nemate obruc, sacekati da se krema stegne pa je onda premazati preko kore.
-
3
Fil od dulce de leche. Na blagoj
vatri otopiti dulce ili u mikrotalasnoj, pa dodati cokoladu da se
zajedno otopi, uzeti slatku pavlaku i u mlazu sipati u mlak dulche i
cokoladu i mutiti mikserom, dok ne dobijete cvrtu penu, onda dodati
pastu od lesnika i promesati takodje mikserom. Zelatin pripremiti po
uputstvu sa kesice i dodati u gotovu kremu. Ja sam stavila zelatin ali
vi procenite moguce ako je kvalitetna cokolada, slag da ni nece trebati
jer se dosta stegne samo po sebi. No da ne rizikujemo bolje zelatin
fenomenalno se sece torta.
PASTA od lesnika: Pecene lesnike prvo samleti sitno u multipraktiku,
masinici svejedno, zatim u mlin za kafu ili stapnim mikserom seckati dok
se ne odboji ulje tj. dok ne dobijete pastu.
-
4
0 comments:
Objavi komentar