srijeda, 3. prosinca 2014.

BAJADERA TORTA (lešnik-karamel)

Naprosto volim da stalno kombinujem neke ukuse za koje znam da su moji ukucani raspolozeni. Tako je ove godine za moj rodjendan bilo glasanje i prevladala je cokolada, lesnik, cokolada, lesnik, cokolada lesnik.... Ok! Kako ovde postoji jedna torta koja ima za mene savrsene cokoladne kore nisam se dvoumila da ih ''pozajmim'' i nisam pogresila, fil sam takodje ''pozajmila'' iz moje Giotto torte, i jos dopunila sa gance kremom, sa seckanim lesnicima i Milkom. No recept sledi pa prosudite sami.

Sastojci

  • Kore

  •  4 jaja
  •  150 gr crne cokolade
  •  80 gr secera beli
  •  80 gr putera
  • Gance krema

  •  300 gr Mlecne cokolade
  •  1/2 l Slatke tecne pavlake za slag
  •  200 gr krupnije seckanih pecenih lesnika
  • Dulce de leche krema

  •  375 gr ili jedna konzerva kupovnog dulce de leche, ja sam sad pravila sama
  •  900 ml Tecne slatke pavlake za slag
  •  300 gr paste od pecenog lesnika
  •  200 gr mlecne cokolade, ja sam koristila Milku
  •  10 gr zelatina

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Kao sto sam vec u uvodnoj reci napisala za mene su ove kore neprevazidjene. Originalni recept je napisala nasa Radilica i toplo vam preporucujem da i nju napravite divna torta!
    E ovako ja sam to malo pojednostavila: Na pari otopiti cokoladu i puter, minut dva promesati da se prohladi, ubaciti zumanca i energicno promesati. U vanglici izmutiti belanca sa secerom i dodati smesu od cokolade. Izliti u pleh promera 28 cm i peci 16 minuta na 160-180C.  Ja sam pekla u 28 jer sam zelela dve tanje kore. Kada izvadite iz rerne ostaviti da se dobro ohladi i onda nema problema oko prenosenja kore bilo gde. Tako ispeci 2 kore.




  2. 2
    Gance krem. Otopiti dokoladu na pari i dodati slatku pavlaku mesajuci varjacom NE mikserom, i dodati seckane lesnike. U obruc staviti koru pa preko gance kremu pa preko drugu koru.
    Napomena: Ukoliko nemate obruc, sacekati da se krema stegne pa je onda premazati preko kore.



  3. 3
    Fil od dulce de leche. Na blagoj vatri otopiti dulce ili u mikrotalasnoj, pa dodati cokoladu da se zajedno otopi, uzeti slatku pavlaku i u mlazu sipati u mlak dulche i cokoladu i mutiti mikserom, dok ne dobijete cvrtu penu, onda dodati pastu od lesnika i promesati takodje mikserom. Zelatin pripremiti po uputstvu sa kesice i dodati u gotovu kremu. Ja sam stavila zelatin ali vi procenite moguce ako je kvalitetna cokolada, slag da ni nece trebati jer se dosta stegne samo po sebi. No da ne rizikujemo bolje zelatin fenomenalno se sece torta.
    PASTA od lesnika: Pecene lesnike prvo samleti sitno u multipraktiku, masinici svejedno, zatim u mlin za kafu ili stapnim mikserom seckati dok se ne odboji ulje tj. dok ne dobijete pastu.
  4. 4  
    Gotovu tortu ukrasiti po zelji i mašti!
    coolinarika.com

0 comments: