srijeda, 24. prosinca 2014.

TRI POSLASTICE OD PLAZMA KEKSA


TRI POSLASTICE OD PLAZMA KEKSA

Gosti vam dolaze nenajavljeni u posjetu ili ste poželjeli nešto slatko? Evo tri recepta kako  sa mljevenim keksom i sezonskim voćem ili voćem iz konzerve napraviti brze poslastice.


ŽUTI CHEESECAKE
poslastice 
 ZA KORU: 250 g mljevene plazme, 125 g maslaca, 2 kašike meda, kesica vanilin šećera, pola kašičice cimeta.
ZA FIL: 500 g neslanog krem sira, 4 jaja, 200 g maslaca, 200 g šećera, 2 kesice vanilin šećera.
ZA PRELIV: 400 g očišćenih breskvi, 100 g malina ili drugog bobičastog voća, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 2 kašike meda.
PRIPREMA: Mljevenu plazmu, rastopljeni maslac, med, vanilin šećer i cimet dobro izmješajte i smjesom obložite podmazan sud. Žumanca i šećer pjenasto umutite, dodajte sir i otopljeni, prohlađeni maslac. Bjelanca dobro umutite i lagano sastavite sa pripremljenim sirom. Smjesu rasporedite po kori i pecite 30 minuta na 175 stepeni. Oljuštene i isječene breskve kuhajte sa šećerom i medom da se šećer rastopi, te ohladite. Ohlađenu tortu pospite očišćenim bobicama i prelijte prelivom.


SLATKE KOCKE
poslastice 
ZA KORE: 6 jaja, 180 g šećera, 220 g mljevene plazme, 2 kašike kakaoa.
ZA FIL: 4 jaja, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 80 g brašna, 700 ml mlijeka.
ZA POSIPANJE: 100 g sjeckanih oraha.
PRIPREMA: Jaja i šećer pjenasto umutite, dodajte mljeveni keks izmješan sa kakaom. Smjesu podijelite na dva dijela, pa prvi dio rasporedite u podmazan pleh. Za fil umutite žumanca, vanilin šećer, 100 g šećera i brašno, razmutite i sipajte u ključalo mleko, pa kuhajte da se krem zgusne. Prohlađeni krem sastavite sa dobro umućenim bjelancima i preostalim šećerom. Fil rasporedite preko kore. Odozgo rasporedite drugu polovinu tijesta i pospite sjeckanim orasima. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni.


PLAZMA TORTA
poslastice 
ZA KORU: 250 g mljevene plazme, 100 g maslaca, 2 kašike kakaa, 50 ml gaziranog soka od narandže, kesica vanilin šećera.
ZA PRVI FIL: 250 ml mlijeka, 100 g šećera, kesica pudinga od čokolade, 125 g maslaca, 20 ml likera od badema.
ZA DRUGI FIL: 300 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu.
ZA PRELIV: kesica preliva za torte, 40 g šećera, 250 ml vode.
PRIPREMA: Mljeveni keks, rastopljeni, prohlađeni maslac, kakao i sok dobro izmješajte. Smjesom obložite dno podmazanog kalupa. Mlijeko i šećer stavite da se kuhaju, a prah za puding razmutite sa nekoliko kašika hladnog mlijeka. Kad mlijeko počne da vrije, skinite ga sa vatre i sastavite sa prahom za puding, pa vratite na vatru da se puding zgusne. U prohlađeni puding dodajte liker i umućeni maslac, pa fil rasporedite po kori. Dobro umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i stavite preko prvog fila. Sadržaj kesice za preliv pomiješajte sa šećerom i tri kašike vode. Kad provri preostala voda, skinite sa vatre i umiješajte pripremljenu smjesu. Ponovo stavite na vatru i miješajte dok ne proključa. Preliv hladite nekoliko minuta uz stalno miješanje i njime prelijte tortu.

0 comments: