utorak, 9. prosinca 2014.

FINA ČOKOLADNA TORTA

U kombinaciji s aromom naranče i finim džemom od breskvi ova torta bit će fantastičan ukus za vaše nepce, a očarate ćete i ostale.

Sastojci

Za biskvit
3 jaja
80 g šećera
100 g čokolade
3 kašikice narančina soka
1 kašikica narendane narančine korice
70 g mljevenih oraha
1 kašika oštrog brašna
1 kašika džema od breskve

Za kremu
200 g čokolade za kuhanje
400 ml slatkog vrhnja
200 ml mlijeka
3 kašike likera od naranče
1 parfe krema od čokolade

Priprema

Žumance i pola količine šećera miješajte dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, sok i koricu naranče, orahe pomiješane s brašnom te bjelance čvrsto umutite s ostatkom šećera. Smjesu lagano izmiješajte i izlijte u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrijanoj na 160°C.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjir za torte, lagano premažite džemom i obložite obodom kalupa za tortu. Za pripremu kreme najprije otopite čokoladu za kuhanje u 400 ml slatkog vrhnja, a zatim ohladite. Dodajte mlijeko, liker i smjesu parfe kreme Miješajte mikserom dok ne dobijete finu kremu. Kremu izlijte preko biskvita, poravnajte i dobro ohladite nekoliko sati.
zenskiportal.ba

0 comments: