nedjelja, 30. studenoga 2014.

SIRĆE ZA DUŽI VIJEK VEŠ MAŠINE


sirce--masina-za-ves-pranje-ciscenje
Za što duže imali ispravnu perilicu, treba je pravilno koristiti i redovito čistiti. Za čišćenje mašine, dovoljan vam je samo jedan sastojak koji nije skup i uglavnom ga imate kod kuće – sirće. Pa krenimo redom i počnimo od unutrašnjosti.
Bubanj mašine bitno je čistiti jer se u njemu mogu nakupiti bakterije, a veliki problem često zna stvarati i neugodan miris. Taj ćete problem najjednostavnije riješiti alkoholnim octom. Ubacite četiri žličice običnog bijelog sirćeta i vruće vode pa zavrtite jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa sirće nije ispralo, ponovite to još jednom.
Na isti način možete očistiti i vanjski dio mašine. Uzmite sirće i vodu pa napravite sredstvo za čišćenje. Možete uzeti i samo sirće pa spužvom izribati kamenac od sapunice i vode te poslije prebrisati. Ocat će ih izvrsno otopiti. Osim spužve za pranje, možete koristiti i krpicu od mikrovlakana koja će dobro upiti tekućinu.
Također je teško očistiti i nečistoće na gumi kod vrata. Osim toga, to je idealno mjesto za plijesan i gljivice. Neke gume se jednostavno vade, pa je umočite u vodu i sirće i pustite pola sata da se skine prljavština, a za to vrijeme operite okvir vrata. Ako to nije slučaj, možete krpicu navlažiti octom pa je prisloniti na gumu i pustiti da stoji desetak minuta da se manje mučite.
Isto tako možete očistiti i posudice za deterdžent i omekšivač.
Ponekad se ostaci zavuku u najuže dijelove, a tada vam treba malo kreativnosti. Možete ih, na primjer, izribati starom četkicom ta zube. Jednom mjesečno je dovoljno …
Kako čuvati veš mašinu?
Uvijek je pametnije staviti manje nego više deterdženta. Osim što će višak ostati na odjeći i može izazvati alergije, tijekom vremena na bubnju i cijevi za vodu može se stvoriti sloj koji je opasan budući da izaziva oštećenja.
Veš izvadite čim je pranje gotovo jer stajanjem može stvoriti plijesan i gljivice unutar stroja. Kada je ne koristite, ostavite vrata otvorena da se hlapi. Tako ćete spriječiti nakupljanje plijesni ili gljivica zbog vlažnosti.
Nemojte stavljati više rublja nego što je predviđeno jer se neće dobro oprati, a nekoliko je puta dovoljno da se stroj oštetiti.
(bazarika.com)

0 comments: