petak, 28. studenoga 2014.

KOLAČ NAJLJEPŠE ŽELJE

kolac-najljepse-zelje-f08245e7b587a812d58b88df851e43d0_header
 Sastojci
  • Sastojci za biskvit

  •  6 jaja
  •  150 gr secera
  •  2soljice od kafe ulja
  •  200 gr brasna
  •  1prasak za pecivo
  •  3 kasike kakao
  •  3kasike tople vode
  •  ruma po zelji
  • Svijetli fil

  •  1/2 l mlijeka
  •  4 zumanca
  •  200 gr secera
  •  3kasicice vanilin secera
  •  4 kasike brasna
  •  150 gr putera-margarina
  • Tamni fil

  •  7 dcl mlijeka
  •  8 kasika gustina
  •  200 gr secera
  •  1kesica vanilin secera
  •  50 grckolade
  •  3pune kasike nutele
  •  150 gr putera-margarina
  • Glazura

  •  200 grbijele cokolade
  •  100 gr putera
  •  cokolada tamna za naribati-moze a i nemora
  •  Tepsija 40×35

Priprema

  1. Umutiti jaja sa secerom pjenasto i dodati 3 kasike tople vode, zatim dodati ulje.Stalno mijesati.Brasno, prasak za pecivo i kakao pomjesati i dodati polako u masu uz lagano mijesanje.Rernu ukljuciti na 180 stepeni.Umucen masu istresti u podmazan i pobrasnjenu tepsiju i peci 20 minuta.Ostaviti da se ohladi i hladan prerezati po pola.
  2. Svijetli fil
  3. Staviti mlijeko u serpu stim malo odvojis u plasticnu zdjelu a ostalo staviti da se grije.U meduvremenu umutiti zumanca, vaniliju, brasno i kada mlijeko hoce da prokuha izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri da bude kao puding.Ostaviti da se ohladi.U hladan fil dodati izmiksan puter sa secerom i sjediniti sve da bude jednolicna masa.
  4. Tamni fil
  5. Od 7 dcl mlijeka odvojiti malo a ostalo mlijeko staviti da se grije.U jednoj posudi u koju ste odvojili mlijeko staviti gustin, vanilin secer, izrendanu cokoladu i nutelu.Kada mlijeko krene da vrije isuti ovu masu i uz stalno mijesanje kuhati fil na laganoj vatri dok ne bude kao puding.Ohladiti i u hladan fil dodati izmiksani puter sa secerom, sve dobro sjediniti.Filovati kolac prvokora svijeli fil, kora i cokoladni fil.
  6. Glazuru otopiti na pari puter i bijelu cokoladu i preliti preko tamnog fila.Po zelji naribati cokolade za kuhanje.Kolac ostaviti da se ohladi a najbolje preko noci..

Posluživanje

Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoriti.Ja sam odabrala ovu glazuru a vi mozete sami odabrati.
coolinarka.com preko vrhunski-uzitak.info

0 comments: