srijeda, 26. studenoga 2014.

JEDNOSTAVNE KREMASTE KOCKE

Može li nedeljno popodne bez kolača? A i zašto se lišiti slatkog zadovoljstva, kad uvek postoji kec u rukavu?

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • KORA

  •  5 kom jaja
  •  5 kašika šećer
  •  3 kašike brašno
  •  2 kašike pšenični griz
  •  1 kašika kakao
  •  1 kašika slatka pavlaka
  •  1/2 kesice prašak za pecivo
  • PRELIV

  •  4-5 kašika šećer
  •  1dl voda
  • KREM

  •  4dl mleko
  •  100g puding od vanile
  •  100g bela čokolada
  •  4 kašike šećer
  •  2,5dl slatka pavlaka
  •  100g kandirana kora narandže
  •  50g mleveni keks
  • ZAVRŠNI SLOJ

  •  2dl voda
  •  100g šlag u prahu (2 kesice)

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Koru sam pekla u plehu 19x32cm na papiru za pečenje. Uvek tako radim, papir posle pečenja odstranim, koru vratim i nastavim dalje sa pripremom kolača.
    Umutiti belanca i šećer, dodati žumanca, brašno, griz, pzp i kakao rastvoren u malo pavlake (može i mleko, meni je ovo bilo pri ruci).
    Peći u prethodno zagrejanoj rerni. Kod mene je to 30 minuta na 200 stepeni u režimu rada sa ventiltorom.
    Dok se kora peče, karmeliziram šećer i prelijem ga vodom. Ohlađenim šerbetom prelijem vrelu koru (naravno, posle skidanja papira).
    Krem može da se spremi i ranije ili paralelno. Skuva se puding, u tolo doda čokolada i meša dok se ne otopi. Kada se krem ohladi, doda se ulupana pavlaka, mleveni keks i kandirana kora pomorandže. Keks nije obavezan, sve zavisi koliko je gust puding.
     Kremom se prekrije kora i ukrasi šlagom - ulupanom mešavinom praškastog šlaga i slatke pavlake (može i samo šlag).
  2. 2
    *Prašak za puding obočno kupujem na merenje i tako sam napisala recept. Kada je pakovan u kesice, onda su gramaže različite, pa se morate prilagoditi tome. Zato ulupanu pavlaku dodajte postepeno, a i varijanta sa mlevenim keksom ili orasima je dobro rešenje.
    Bez obzira što sam zavisnik od čokolade, vrlo često kao poslasticu spremim samo krem. Uz malo dodataka, može svašta od toga da ispadne. Takođe i kora ne mora da se peče, odlično će poslužiti i keks.
    I eto, bez obzira na poduže uputstvo, sve je jednostavno i pruža mnogo mogućnosti.

Posluživanje

Ohlađeno seći na kocke, malo ukrasiti koricom naranže i poslužiti uz sok ili čaj.
(coolinarika.com)

0 comments: