srijeda, 26. studenoga 2014.

KARAMEL TORTA

Izvanredan recept. Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus je vrhunski. Sa mekim finim biskvitom, i bogatom kremom od karamele, koja se verlo jednostavno priprema.

Sastojci

  • za biskvit:

  •  4 jaja / razdvojenih
  •  80 g šećera
  •  80 g brašna
  •  malo arome od vanile
  • za karamel krem:

  •  600 ml sl. pavlake/vrhnja za šlag (32-35 % m.m.)
  •  300 g finog kristal šećera
  •  160 g bele čokolade

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Za krem, zavreti slatku pavlaku. Maknuti sa vatre. Belu čokoladu sitno naseckati.
  2. 2
    U dubljem loncu, otopiti najpre 3 kaš. šećera, kad krene da se topi, dodavati malo po malo i tako otopiti svu količinu šećera, dok se ne karamelizira i ne dobije smeđu boju.
  3. 3
    Kada je šećer skroz otopljen, oprezno dodati najpre manji deo vrele pavalke, neprestano mešajući. Pa zatim sve ostalo, mešajte dok se ne dobije jednolična masa.
    Vodite računa pri nalivanju pavlake u vreli šećer, jer se ispušta velika količina vrele pare i masa brzo krene na gore, zato je bito imati što dublji lonac.
  4. 4
    U vrelu masu, umešati čokoladu, izmešati dok se sve lepo ne rastopi. Presipati masu u novu posudu, i ostaviti je da stoji u hladnjaku, najbolje preko noći.
  5. 5
    Belanca čvrsto lupajte sa šećerom i vanilom. Kada dobijete čvrst sneg, umešajte razmućena žumanca. Sjedinite i lagano umešajte brašno.
  6. 6
    Masu izlijte u podmazanu formu za torte vel. 23 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 160*C, oko 30 - 35 minuta. Izvaditi, i pustiti da se skroz ohladi. Zatim biskvit izrezati na 3 kore.
  7. 7
    Dobro ohlađenu i zgusnutu karamel masu, ulupati mikserom, najpre niskom brzinom, zatim jačom, dok ne dobijete finu kremu. Kremom nafilovati kore, i celu tortu spolja. Ukrasiti po želji. Do serviranja držati u hladnjaku najmanje 3 sata.
    (coolinarika.com)

0 comments: