nedjelja, 30. studenoga 2014.

STARINSKE KRAFNE KOJE UVJEK USPIJU

Mjere u ovom receptu su tek okvirne - količina brašna i mlijeka ovisi o tome koliko je brašno suho, treba se osloniti na osjećaj kada je tvrdoća tijesta u pitanju... Tvrdoća je opisana "kao ušna resica".  Nikada nisam uspjela izbrojiti koliko krafni izađe od ove količine sastojaka, uglavnom se prebrzo pojede, a i veličina svake pojedine krafne zavisi od čaše kojom se izrezuju . U svim starim receptima sa dizanim tijestom posebno se ističe da se mora raditi u toploj kuhinji.

Sastojci

  •   glatko brašno - 40 dkg
  •   mlijeko 2 dcl
  •   1/2 kocke kvasca (2,5 dkg)
  •   1 žlica šećera
  •   malo soli
  •   3 žumanjka
  •   7 dkg rastopljenog maslaca
  •   malo ruma ili rakije

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    U mlako mlijeko umiješati žlicu šećera i udrobiti kvasac pa poklopiti i ostaviti na toplom da se raspjeni. Treba obratiti pažnju da posuda za pjenicu bude dovoljno velika jer se masa najmanje utrostruči.
    Brašno je poželjno prosijati da "uhvati zraka" ali i da se prilagodi temperaturi kuhinje. Većina nas u svojim kuhinjama više nemamo sito, ali i žičana cjediljka može izvrsno poslužiti za prosijavanje. U brašno umiješati malo soli.
    3 žumanjka dobro izmiješati sa rastopljenim maslacem pa dodati sve ostale sastojke i malo ruma  (ili bićerin rakije).

    Mijesiti dugo i snažno - dok tijesto ne postane glatko i ne lijepi se više za ruke i stijenke posude. Ako je tijesto pretvrdo, može se još malo dodati mlakog mlijeka u početnoj fazi miješenja.
    Sada tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini otprilike prst debelo i odmah izrezivati  kolute (modlom ili čašom). Izrezane kolute tijesta treba malo poprašiti brašnom i pokriti kuhinjskom krpom (tako piše u receptu, ali sam ja otkrila da je  čista vreća za smeće još bolje rješenje) i ostaviti 1 sat da se diže. Ne prevrtati ni zavirivati, bez brige - nema šanse da ne uspije!
    U dubokoj velikoj, tavi zagrijati puno ulja i pržiti krafne. Ovo se odvija iznenađujuće brzo, kada zadnju krafnu stavite u tavicu, onu prvu treba već okrenuti da se prži i sa druge strane i tako redom. Dobro pržene krafne trebaju imati blijedi pojas (ringlu, rekla bi baka) sredinom oboda.

Posluživanje

Uz servirano brdo krafni na stol se stavi  i zdjelica nekog kiselkastog pekmeza (drenjina, šipak, marelica...) i svatko si uzme malo pekmeza na tanjurić i moči krafnu u to.
(coolinarika.com)

0 comments: