ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

ČOKOLADNA TORTA SA LJEŠNJACIMA

Čokolada, vanila i lešnici bez brašna, daju ljubavnu kombinaviju snova. Zavodljivi izgled i ukus će vas zavesti za sva vremena i bićete zauvek zaljubljeni u ovu malu torticu. 

Čokoladna lešnik torta bez brašna

Sastojci

  •  35g kakaa
  •  80 ml ključale vode
  •  150g tamne čokolade, istopljene
  •  150g maslaca istopljenog
  •  160g šećera u prahu
  •  100 g mlevenih pečenih oguljenih lešnika
  •  1 kašičica vanila ekstrakta
  •  4 jaja (težina sa korom 290g)
  •  i još za posuti: 1 kašika kakaa prosejanog

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1

    Kakao pomešati s proključalom vodom dok ne postane smesa glatka. Ulijte rastopljenu i mlaku čokoladu u maslac ohlađen do sobne temperature a tečan, dodajte šećer, lešnike i dodajte žumanca koje ste prethodno metlicom izmešali da se izjednače. Mešati mutilicom ručno.
    Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst i sjajan šaum. Špatulom ili drvenom varjačom polako kašiku po kašiku belanaca umešati u čokoladnu smesu mešajući odozgo prema dole.
  2. 2

    Peći u kvadratnom plehu dimenzija 20x20 cm ili okruglom prečnika 23cm, prethodno obložen i dno i stranice papirom za pečenje. Ulijte čokoladnu smesu u pleh. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 165 ° C ventilator 60-70 minuta, prilagoditi svojoj rerni. Površina bude hrskava i malo popuca, ne sme se prepeći da ne bude suv. Torta je vlažna i ako se uradi test čačkalicom biće po malo mrvica na čačkalici. Ohladiti 15 minuta u plehu, izvadite na žicu za hlađenje, obrnuto, skinuti papir pažljivo. Pospite kakaom.
    Izvor je iz časopisa Australian Women Weekly Magazine.

Posluživanje

Posluđiti uz omiljeno društvo sa čašom dobrog crnog vina. Uživajte. :)
( coolinarika.com)

0 comments: