subota, 29. studenoga 2014.

EUROKREM KOLAČ


Kolač fenomenalnog ukusa, koji svakako trebate probati..

Sastojci:

Kora:
   
-100 gr sjeckanih prženih lješnjaka
-7 bjelanjaka
-150 gr šećera
-1 dl ulja
-7 kašika brašna
-1 praška za pecivo
-250 gr eurokrema
-200 gr petit keksa
-2 dl mlijeka
  
Fil:
   
-7 žumanjka
-7 dl mlijeka
-7 kašika šećera
-2 pudinga od vanile
-100 gr margarina
-4 dl slatke pavlake   

Glazura:
   
-200 gr čokolade
-100 gr margarina

Priprema:

Bjelanjke umutit u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer. 

U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake. 

Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.

Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.

U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.

Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima. 

Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.

U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.

Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporedit fil.

Čokoladu sjediniti s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi i preliti preko kolača. 
(coolinarika.com)

0 comments: