utorak, 2. prosinca 2014.

ŠARENA MAĐARICA





Potrebno je:
Testo: 900 gr brašna (pola meko, pola oštro), 10 gr praška za pecivo, 3 belanca, kašičice soli, 300 gr šećera u prahu, 300 gr omekšalog maslaca, 300 gr punomasne kisele pavlake,2 kašike ruma, 2 kašičice arome vanile
1 kašika ruma, 30 gr tamnog kakaa
Fil: 2,4 l mleka, 400 gr šećera, 200 gr gustina, 200 gr oštrog brašna, 2 kašičice arome vanile, 4 kašike ruma, 400 gr maslaca, 150 gr bele kuverture, 150 gr tamne kuverture + 1 kašika tamnog kakaa
Glazura: 200 gr tamne kuverture, 1 kasika arome vanile, 7 kasika ulja
Priprema:
Za kore penasto izmiksati maslac, belanca i so. U sjedinjenu masu lagano, malo po malo, dodati šećer i miksati dok se sve ne poveže.Zatim dodati kiselu pavlaku, rum, ekstrakt vanile i na kraju polagano umesiti brašno izmešano sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu možete ostaviti u frižideru pa valjati malo kasnije ili mozete odmah razvijati kore.
Podeliti testo na dva dela pa u jedan deo umešati kakao i 1 kašiku ruma. Dobro izmesiti da se testo jednolično oboji. Zatim svaki deo testa podeliti na 3-4 jednaka dela. Silikonsku podlogu ili papir za pečenje lagano posuti brašnom. Ruke takođe posuti brašnom pa prvi deo testa oblikovati u pravougaonik. Staviti parče plastične folije preko testa i razviti tanku koru 30*40 cm. Počnite sa svetlom kremom kako bi kasnije mogli proceniti koliko im vremena treba da se ispeku. Zagrejati rernu na 180 stepeni.Prebaciti dobijenu koru na poleđinu pleha, izbockati viljuskom pa peći oko 6-7 minuta (kora mora ostati bela, samo na krajevima poprimi žućkastu boju). Redom razviti sve bele i sve braon kore pa ih ispeći. Pečene kore redati na radnu površinu i pritisnuti plehom da ih izravna. Kad su sve pečene, pomerite pleh i ostavite ih da se ohlade.Izmešati šećer, gustin, brašno, ekstrakt vanile i 700 ml mleka dok ne dobijete ujednačenu masu bez grudvica. Ostatak mleka prokuvati. Kad provri umešati smesu od brašna pa, mešajući, skuvati gust krem. U vruće umešati maslac i rum. Dobijeni krem podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati belu čokoladu, a u drugi deo tamnu čokoladu i kakao. Izmešati da se sastojci lepo istope i povežu sa filom. Zatim, podeliti svaki deo fila na 3-4 jednaka dela.
Filovati korice: početi sa tamnom korom i 1/3 (? ako razvijate 4 kore) tamnog fila, zatim bela kora i 1/3 (?) svetlog fila? nastaviti sa preostalim kremama i filom istim redosledom.
Ostaviti kolač preko noći u frižideru pa sutradan preliti glazurom. Za glazuru istopiti čokoladu sa ekstraktom vanile i uljem na laganoj vatri pa preliti kolač.Ostaviti u frižideru jos 30 minuta pa zatim seći.

0 comments: