1 kg fileta lososa, 50 ml maslinova ulja, 3 kašike limunovog soka, so, biber. ZA SOS: 300 ml pomorandžinog soka, 80 g luka, 30 g ulja, 250 ml biljne pavlake, 20 g kapra, 1 kašičica gustina, 1 kašičica narezane pomorandžine kore, 1/2 kašičice belog bibera, 1 kašika mešavine suvih začina.
PRIPREMA:
Riblje filete pokapajte limunovim sokom, malo posolite i pobiberite. Na zagrejanom ulju ih sa svake strane propržite i stavite na toplo mesto. Na ulju kratko propržite luk narezan na rebra, zalijte sokom od pomorandže i sa oko 100 mililitra vode. Zajedno kuvajte oko pet minuta. Dodajte narezanu koru pomorandže, suvi začin, biber i kapar, koje ste prethodno isprali u hladnoj vodi. Kuvajte još pet minuta i na kraju dodajte gustin, razmućen u malo vode i pavlaku. Pustite da još jednom provri. Toplu ribu prelite pripremljenim sosom i poslužite.
MANASTIRSKA SARMA
POTREBNO JE:
20 listova kiselog kupusa, 1 glavica crnog luka, 1 struk belog dela praziluka, 1 veća šargarepa, 1 veći krompir, 1 jabuka, 1/2 šolje seckanih oraha, 1 šolja barenog pirinča, 50 g suvog grožđa, so, mešavina suvih začina, biber, ulje, 1 šolja vode.
PRIPREMA:
Na ulju propržite seckani crni luk i praziluk, pa dodajte seckanu šargarepu, krompir i jabuku, posolite i dinstajte još pet minuta. Dodajte seckane orahe, suvo grožđe i dinstajte još nekoliko minuta. Skinite s ringle, pa dodajte pirinač i začinite biberom i začinom. Napravite sarmice i slažite u pekač ili dublju šerpu s poklopcem, koju ste prethodno malo nauljili i na dno stavili listove kupusa. Prelite vodom i s dva decilitra ulja, pa stavite u rernu na 220 stepeni oko sat vremena.
SARMA SA PIRINČEM I POVRĆEM
POTREBNO JE:
4 glavice crnog luka, 2 praziluka, 5 većih šargarepa, 1 koren peršuna, 1/4 korena celera, 4 čena belog luka, 500 g pirinča, 1 veći krompir, 2 glavice kiselog kupusa, mešavina suvih začina, crvena mlevena paprika, lovorov list, biber, brašno, so, 1 veza peršunovog lista.
PRIPREMA:
Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu. Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno rende i sve dodajte u luk i nastavite sa dinstanjem još oko 10 minuta. Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još desetak minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte mešavinu začina, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i kašiku brašna. Uvijte sarme i ređajte u vatrostalnu činiju nalijte vodom prekrijte listovima kupusa i pecite poklopljeno oko 4 sata na 150 stepeni.
SOM U SOSU OD POVRĆA
POTREBNO JE:
400 g fileta soma, 2 kašike maslinovog ulja, 2 šargarepe, 1 koren peršuna, 1 crni luk, 1 koren celera, 2 paradajza, 1-2 feferona, 1 paprika, so, biber, peršunov list, supa od povrća.
PRIPREMA:
Na ulju propržite sitno seckani luk. Dodajte iseckano povrće i feferone i zalijte sa malo supe od povrća tako da povrće bude pokriveno. Posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte ribu i nastavite da kuvate još oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte biber i začinite po ukusu. Kada je jelo gotovo pospite ga peršunovim listom.
PEČENI OSLIĆ U BELOM VINU
POTREBNO JE:
4 manja oslića, 2 kašičice senfa, 2 kašičice mešavine suvih začina, 1 dl belog vina, 1 dl vode, biber, mirođija, 3 čena belog luka, 1 limun, 50 g đumbira.
PRIPREMA:
Ribu dobro operite a sve sastojke dobro izmešajte i sastavite. Pleh podmažite uljem i poređajte po njemu kolutove limuna i isečeni đumbir. Ribu premažite sa izmešanim sastojcima i poređajte na kolutove limuna i đumbira. Sipajte vodu i belo vino. Pleh pokrijte folijom, pa ribu pecite jedan sat, zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta da riba dobije lepu boju. Servirajte oslić sa barenim ili grilovanim povrćem po želji.
Izvor: zena.blic.rs/ Radmila Nikolić | Foto: Shutterstock
0 comments:
Objavi komentar