Bogata, kalorična i više nego ukusna ova torta je kao stvorena za praznična veselja. Donosimo vam recept za tortu od čokolade, banana i lešnika.
Mnoštvo sastojaka ovu tortu čini zaista besprekorno ukusnom. Kore kojima sočnost daju banane, ukusna puter krema sa nutellom, čokoladna glazura i karmel preliv. Ne može da bude loše.
Potrebni sastojci:
Za kore od banane- 3 zrele banane
- ½ šolje omekšalog putera
- 1 šolja šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ½ šolje grčkog jogurta ili kisele pavlake
- 1 ½ šolja brašna
- 1 ½ kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- Malo soli
Zrele banane izgnječite tako da dobijete pire i ostavite sa strane. Sve suve sastojke pomešajte u jednoj posudi pa ostavite sa strane. U trećoj posudi električnim mikserom mutite puter dok ne postane penast pa dodajte šećer i mutite da se sve sjedini. U puter dodavajte jedno po jedno jaje. Mokrim sastojcima zatim dodajte polovinu suvih sastojaka i polovicu jogurta pa mešajte spatulom da se sjedini.
Dodajte zatim i drugu polovicu suvih sastojaka i jogurta,
mešajte testo da dobijete jednoličnu smesu bez grudvica i na samom kraju
umešajte banane. Smesu ravnomerno raspodelite na dva kalupa i pecite
22-25 minuta. Kad su kore pečene i ohlađene svaku presecite horizontalno
na dva dela.
Za čokoladnu glazuru:- 240 g tamne čokolade
- 1,5 dl slatke pavlake
Za kremu od nutele:
- 3 belanca
- 1 šolja šećera
- 1 ½ šolja omekšalog putera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ¼ šolje nutele
Belanca sipajte u posudu za mućenje zajedno sa šećerom pa
mešajte mikserom dok se ne sjedine. Zatim posudu stavite na paru i
mešajte mikserom dok smesa ne postane vruća na dodir. Sklonite posudu sa
pare i rashlađujte je tako što ćete mutiti mikserom dok ne dostigne
sobnu temperaturu.
U ohlađena belanca umutite puter, nutelu i vanila ekstrakt.
Kad ste sve delove torte napravili vreme je za slaganje. Na
tanjir za posluživanje stavite prvu koru, premažite je tankim slojem
ohlađene čokoladne glazure, a preko glazure ide deblji sloj krem od
nutele. Ponovite redosled još dva puta. Kada stavite poslednju, četvrtu
koru, celu tortu premažite ostatkom kreme, ukrasite mlevenim ili
seckanim lešnicima i poslužite uz karamel umak.
Izvor: lifepressmagazin.com/J.Računica
0 comments:
Objavi komentar