utorak, 2. prosinca 2014.

STRACCIATELLINA


stracciatellina
Sastojci:
3 jaja
60 g šećera
60 g pšeničnog oštrog brašna tipa 400
½ vrećice praška za pecivo
20 g kakaa
Za kremu:
2 vrećice želatine
10 žlica vode
500 ml vrhnja za šlag
2 vanilin šećer
2 šlagfixa
500 ml jogurta (običnog, od vanilije ili od stracciatelle)
200 g grubo naribane tamne čokolade (ili 100 g za jogurt od stracciatelle)
Za glazuru:
1 žlica maslaca
2 žlice vode
2 žlice kakaa
70 gr šećera u prahu
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte brašno s praškom za pecivo i kakao te sve dobro promiješajte.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa ga kuhačom lagano umiješajte u smjesu od jaja i izlijte u kalup za torte (ø24 cm). Pecite oko 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C.
Biskvit ostavite da se potpuno ohladi, maknite dno kalupa za torte, a obruč stavite na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu.
Za kremu natopite želatinu s 10 žlica vode. Ostavite da nabubri i za to vrijeme istucite vrhnje s vanilin šećerom i šlagfixom.
Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte je u jogurt.
Ako imate jogurt od stracciatelle, umiješajte samo 100 grama grubo ribane čokolade, a ako imate onaj od vanilije ili obični jogurt, umiješajte 200 g grubo ribane ili narezane čokolade i sve lagano promiješajte.
Smjesu izlijte na biskvit oko kojeg ste stavili obruč i ostavite da se stisne preko noći u kalupu, a može i 4 do 5 sati u hladnjaku.
Za glazuru zagrijte maslac s 2 žlice vode. Kad zakipi, maknite s vatre i dodajte kakao i šećer pa miješajte dok glazura ne postane glatka.
Ostavite da se glazura ohladi i prelijte ju po torti.
Posluživanje:
Tortu ukrasite po želji, dobro ohladite i poslužite.
Savjet:
Umjesto glazure, tortu možete samo posuti sitno naribanom čokoladom po cijeloj površini. Također možete staviti i oboje.
bazarika.com

0 comments: