utorak, 2. prosinca 2014.

POSNA SARMA


posna-sarma
Sastojci:
3 veze blitve
500 g fileta soma
2 češnja bijelog luka
50 g ljuspica soje
1 glavica crnog luka
2 mrkve
1/2 limuna
200 g šampinjona
5 dl soka od paradajza
2 kašike brašna
ulje, so
Priprema:
1. Blitvu očistiti i preliti ključalom vodom da bi listovi omekšali.
2. Crni luk, mrkvu i šampinjone isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati. Filete soma samljeti na mašini za mljevenje mesa.
3. Na malo ulja propržiti mrkvu, crni i bijeli luk, a zatim nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok povrće napola ne omeša.
4. Potom dodati mljevenu ribu, šampinjone, ljuspice soje i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi oko 5 min. dok suvišna tečnost ne uvri. Ostaviti da se prohladi, dodati sok od limuna i promiješati.
5. Na svaki list blitve staviti kašiku fila i oblikovati manje sarmice.
6. U šerpi na malo ulja propržiti brašno, a zatim dodati sok od paradajza i malo vode, pa kuhati uz neprestano miješanje dok se ne dobije sos srednje gustine.
7. Vatrostalnu činiju nauljiti i poslagati u nju sarmice. Preliti ih sosom od paradajza i peći u zagrijanoj rerni oko 35 min.
bazarika.com

0 comments: