utorak, 2. prosinca 2014.

NAJBOLJI BISKVIT ZA TORTU: Sve objašnjeno u 8 koraka, za profesionalce i amatere [Foto]



Pratite uputstva i slike i jednostavno ćete napraviti i naučiti izrezati najbolji biskvit za razne torte i kolače.
Sastav:

• 75 g brašna
• 75 g gustina
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli

Priprema:

1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno sipajte šećer miješajući mikserom.

2. Miješajte dok se obim smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.

3. Brašno i gustin sipajte u smjesu miješajući lagano drvenom kašikom i to pokretima od dna zdjele prema vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav vazduh. Ne smijete brzo miješati niti lupati po tijestu.

4. Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu prečnika 24 cm.

5. Lagano istresite smjesu u kalup i pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate kašikom od rubove kalupa. Vazduh mora ostati u smjesi.

6. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 ?C. Pecite oko 40 minuta.

7. NE SMIJETE OTVARATI pećnicu prvih 30 minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mekan i prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suva.

8. Bilo da preko biskvita stavljate kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore. Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.

0 comments: