Pratite uputstva i slike i jednostavno ćete napraviti i naučiti izrezati najbolji biskvit za razne torte i kolače.
Sastav:
• 75 g brašna
• 75 g gustina
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli
• 75 g gustina
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli
Priprema:
1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno sipajte šećer miješajući mikserom.
2. Miješajte dok se obim smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.
3. Brašno i gustin sipajte u smjesu
miješajući lagano drvenom kašikom i to pokretima od dna zdjele prema
vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav vazduh. Ne smijete brzo miješati
niti lupati po tijestu.
4. Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu prečnika 24 cm.
5. Lagano istresite smjesu u kalup i
pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate kašikom od rubove
kalupa. Vazduh mora ostati u smjesi.
6. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 ?C. Pecite oko 40 minuta.
7. NE SMIJETE OTVARATI pećnicu prvih 30
minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mekan i
prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što
probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suva.
8. Bilo da preko biskvita stavljate
kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako
da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore.
Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.
0 comments:
Objavi komentar