Ko još može da odoli mirisu
specijaliteta od testa koji se šire iz kuhinje? Pogotovo ako se radi o
onim starinskim koje su spremale i naše bake. Uživajte i vi u čaroliji
od testa i obradujte najmilije.
ROLNICE SA CIMETOM
POTREBNO JE:
1 kesica suvog kvasca, 50 g šećera, 120
ml mleka, 330 g brašna, ½ kašičice soli, 1 veće jaje, 1 žumance, 1
kašičica ekstrakta od vanile, 75 g putera. ZA PUNJENJE:, 30 g putera, 50
g oraha, 70 g šećera, 1 puna kašičica cimeta.
PRIPREMA:
Zamesite testo sa mlakim mlekom i suvim
kvascem i dobro ga umesite. Stavite u činiju, pokrijte i pustite da
odstoji sat vremena na toplom mestu. Premesite testo i razvucite ga u
pravougaonik. Testo prvo premažite rastopljenim puterom pa pospite
seckanim orasima i šećerom u koji ste umešali cimet. Napravite rolat, pa
ga isecite na komade. Rolnice ređajte u plehu tako da isečena strana
bude nagore. Ostavite da odstoji dok se rerna zagreje na 180 stepeni.
Pecite oko pola sata. Služite sa šećerom u prahu.
STARINSKI UŠTIPCI
POTREBNO JE
½ kockice kvasca, 100 ml mlakog mleka, ½ kg brašna, 1 jaje, kašičica soli, kašičica šećera.
PRIPREMA:
Kvasac stavite da se diže u mlako mleko
sa šećerom pa zamesite testo sa ostalim sastojcima. Ostavite da se diže
dok se masa ne udvostruči. Kašikom vadite testo u pržite u zagrejanom
ulju. Okrećite uštipke dok ne potamne sa svih strana.
BUHTLE SA DŽEMOM
POTREBNO JE:
500 g brašna, 250 ml mleka, 100 g šećera, 100 g masti, 1 jaje, 1 vanil-šećer, ½ kašičice soli, džem po izboru.
PRIPREMA:
Kvasac izmrvite u 100 ml mlakog mleka,
sa kašikom šećera i brašna, i ostavite da nadođe. Zatim pomešajte
preostalo mleko, jaje, šećer, so i mast pa dodajte nadošli kvasac.
Zamesite testo sa brašnom, po potrebi dodajte još. Ostavite da odstoji
pola sata, pa premesite i napravite kuglice. Svaku kuglicu rastanjite u
krug, u sredinu stavite džem i dobro zatvorite prstima. Ređajte buhtle u
pleh i pecite pola sata na 170 stepeni. Na kraju pospite prah šećer.
NAJSLAĐE KROFNICE
POTREBNO JE:
320 g brašna, 1 kašika suvog kvasca, 40 g putera, 40 g šećera, prstohvat soli, 120 ml mleka, 1 jaje, šećer u prahu.
PRIPREMA:
Brašno pomešajte sa kvascem pa dodajte
puter i izmrvite ga. Dodajte šećer i so pa lagano ulijte mleko. Dodajte i
umućeno jaje pa mesite dok ne dobijete čvrsto testo. Po potrebi dodajte
još brašna. Pustite da odstoji dva sata pa ga premesite, razvucite i
vadite u obliku krofni. Iz sredine izvadite manji krug, i od njega
pravite mini-krofnice. Pržite u zagrejanom ulju pa tople krofnice
valjajte u šećer.
KIFLICE SA DŽEMOM
POTREBNO JE:
600 g brašna, 1 jaje, 100 g šećera, 250 g putera, kockica kvasca, džem po izboru, šećer u prahu.
PRIPREMA:
U mlako mleko stavite kašiku šećera i
izmrvljeni kvasac. Dodajte omekšali puter, jaje i ostatak šećera pa
zamesite testo sa brašnom. Ostavite da narasta sat vremena, pa
premesite. Rastanjite u krug debljine pola prsta, isecite na trouglove
pa na svaki stavite pomalo džema. Zavijajte kiflice i pecite pola sata
na 180 stepeni. Na kraju sve uvaljajte u šećer.
PLETENICA SA SUVIM GROŽĐEM
POTREBNO JE:
1 kg brašna, 150 g šećera, 120 g putera,
2 žumanceta, 150 g suvog grožđa, 1 kesica suvog kvasca, 450 ml mleka,
kašičica soli, šećer u prahu.
PRIPREMA:
Kvasac sipajte u malo mlakog mleka,
dodajte kašiku šećera i brašna. Ostavite da narasta, a brašno pomešajte
sa rastopljenim puterom. Dodajte šećer, suvo grožđe, žumanca i nadošli
kvasac pa sa preostalim mlekom zamesite testo. Ostavite da narasta sat
vremena pa premesite i formirajte šest duguljastih valjkova. Od toga
ispletite dve pletenice, i pustite da odstoje dok se rerna zagreje na
200 stepeni. Pecite oko 40 minuta.
PANCEROTE
POTREBNO JE:
100 ml vode, 200 ml mleka, 1 kašika
šećera, pola kašike soli, kockica kvasca, 2 jajeta, 5 kašika ulja, oko
600 g brašna, kačkavalj, šunka, kečap.
PRIPREMA:
U mlako mleko stavite šećer i kvasac pa
zamesite testo dodajući sve ostale sastojke. Po potrebi dodajte još
brašna. Pokrijte i ostavite da testo nadođe oko sat vremena. U toku
nadolaženja premesite dva puta. Od testa uzimajte komade od oko 100 g,
razvucite u oblik elipse, pa stavljajte željeno punjenje. Zatvorite
pancerotu, stavite na pleh i pecite na 200 stepeni dok ne dobiju
zlatnožutu boju. Ukrasite rendanim kačkavaljem i kečapom.
SLANE KIFLICE
POTREBNO JE:
250 g margarina, 600 g brašna, kockica kvasca, 200 ml ulja, 200 ml mleka, 2 jajeta, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, susam.
PRIPREMA:
Kvasac ostavite da nadođe u mleku sa
šećerom pa zamesite testo sa uljem, jednim jajetom i brašnom. Ostavite
da odstoji sat vremena pokriveno na toplom mestu pa razvucite testo u
dva velika kruga. Secite trougliće, svaki premažite sa margarinom i
uvijajte kiflice. Svaku premažite sa umućenim jajetom, pospite susamom i
na svaku stavite po komadić margarina. Pecite na 200 stepeni.
DOMAĆE KAJZERICE
POTREBNO JE:
1 kg brašna, kockica kvasca, 400 ml
jogurta, 2 jajeta, 150 ml ulja, 100 ml mleka, 2 kašičice soli, 2
kašičice šećera, 1 jaje za premaz.
PRIPREMA:
U mlako mleko potopite kvasac i kašičicu
šećera pa kada se nadigne zamesite testo. Kada ste izmesili, ostavite
da odstoji na toplom mestu oko dva sata. Testo premesite, otkidajte
parčiće i formirajte kajzerice. Nožem napravite zareze na vrhu pa pecite
na 180 stepeni. Služite vruće sa kajmakom.
(zenskikutak.rs)
0 comments:
Objavi komentar