Prvi put sam probala slance u Bosni. Tamo gdje sam ja
odrasla nije ih bilo, zbog toga im nadjenuh ime "bosanske kifle"
Sastojci
-
1 kg
brasna tip 550
-
2
kocke kvasca
-
600 ml
mlakog mlijeka
-
2 zlice
secera
-
1 1/2 zlica
soli
-
1 1/2 dl
ulja
-
2 zlice
octa
Premaz
-
5 zlica
brasna
-
1 1/2 zlice
soli
-
1 zlica
skroba
-
vode po potrebi
-
ulje za premazivanje
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
U mlako mlijeko izmrviti kvasac,
dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se
dize desetak minuta.
-
2
U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
-
3
Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
-
4
Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
-
5
Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
-
6
Kifle poredati na pek papir,
premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga
staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.
-
7
Zamijesiti preljev od brasna,
skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
-
8
Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
-
9
Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
-
10
Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.
0 comments:
Objavi komentar