petak, 5. prosinca 2014.

BOSANSKE KIFLE ILI SLANCI

Prvi put sam probala slance u Bosni. Tamo gdje sam ja odrasla nije ih bilo, zbog toga im nadjenuh ime "bosanske kifle"

Sastojci

  •  1 kg brasna tip 550
  •  2 kocke kvasca
  •  600 ml mlakog mlijeka
  •  2 zlice secera
  •  1 1/2 zlica soli
  •  1 1/2 dl ulja
  •  2 zlice octa
  • Premaz

  •  5 zlica brasna
  •  1 1/2 zlice soli
  •  1 zlica skroba
  •   vode po potrebi
  •   ulje za premazivanje

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
  2. 2
    U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
  3. 3
    Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
  4. 4
    Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
  5. 5  
    Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
  6. 6  
    Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.
  7. 7
    Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
  8. 8  
    Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
  9. 9
    Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
    Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
  10. 10
    Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta. 

0 comments: