Iako se često može čuti da krumpir deblja pa ga mnogi izbjegavaju,
zapravo valja imati na umu da je krumpir vrlo zdrav. Naime, ako ga ne
gušite prilozima poput majoneze, vrhnja ili pak načinom pripreme u kojoj
koristite previše masti. Vrlo se lako može izdvojiti pet razloga zašto
biste ga trebali voljeti, javlja Huffington Post.
1. Bogat je kalijem
Jedan veliki krumpir pečen s korom ima nešto manje od polovice preporučene doze kalija potrebne čovjeku u jednom danu. To je gotovo četiri puta više nego što ga ima u banani koja je pak poznata po tome da je krcata kalijem. Borite li se s visokim krvnim tlakom, kalij je izvrstan za njegovo snižavanje.
2. Puni su vlakana, osobito u kori
Prehrana puna vlakana zadržat će osjećaj sitosti i smanjiti rizik od srčanog udara. Odlična je i kao pomoć u snižavanju kolesterola te sprječava dijabetesa.
3. Sadrži dozu vitamina C, pogotovo u kori
A taj je vitamin važan antioksidans i pomaže u zacjeljivanju rana.
4. Bogat je manganom
Mangan ima značajnu ulogu u obradi proteina, kolesterola i ugljikohidrata. U jednom velikom krumpiru s korom nalazi se 33 posto preporučene dnevne doze mangana.
5. Bogati je vitaminom B6
Upravo taj vitamin stvara važne hormone u mozgu. Stoga, navalite na krumpir!
izvor: http://brzikucnisavjeti.com
1. Bogat je kalijem
Jedan veliki krumpir pečen s korom ima nešto manje od polovice preporučene doze kalija potrebne čovjeku u jednom danu. To je gotovo četiri puta više nego što ga ima u banani koja je pak poznata po tome da je krcata kalijem. Borite li se s visokim krvnim tlakom, kalij je izvrstan za njegovo snižavanje.
2. Puni su vlakana, osobito u kori
Prehrana puna vlakana zadržat će osjećaj sitosti i smanjiti rizik od srčanog udara. Odlična je i kao pomoć u snižavanju kolesterola te sprječava dijabetesa.
3. Sadrži dozu vitamina C, pogotovo u kori
A taj je vitamin važan antioksidans i pomaže u zacjeljivanju rana.
4. Bogat je manganom
Mangan ima značajnu ulogu u obradi proteina, kolesterola i ugljikohidrata. U jednom velikom krumpiru s korom nalazi se 33 posto preporučene dnevne doze mangana.
5. Bogati je vitaminom B6
Upravo taj vitamin stvara važne hormone u mozgu. Stoga, navalite na krumpir!
izvor: http://brzikucnisavjeti.com
0 comments:
Objavi komentar