četvrtak, 13. studenoga 2014.

NAJBOLJI MUFFINS SA BOROVNICAMA I BIJELOM ČOKOLADOM


Muffin-borovnica.jpgMuffins su uvijek dobra ideja kada zelite servirati nesto domace, a nemate previse vremena za poslastice koje zahtijevaju duzi boravak u kuhinji. Moji favoriti su muffins sa borovnicama, a ovoga puta je u njima i bijela cokolada. Za ovaj recept se mogu koristiti i zamrznute borovnice, ali ih je najbolje preliti toplom vodom i saprati da tijesto ne dobije zelenkastu boju. Nije ih potrebno stavljati previse, jer tijesto moze ostati vlazno i osjecati se nedovoljno ispecenim. U ovom receptu bijelu cokoladu mozete zamijeniti isjeckanim bademima i dobicete jos jednu ukusnu varijantu.
Sastojci:
  • 375 gr brasna
  • 200 gr secera
  • 1  cajna kasika praska za pecivo
  • 1 cajna kasika sode bikarbone
  • 175 gr hladnog maslaca u sitnim komadicima
  • 1 jaje
  • 1 zumance
  • 1 1/2 dcl mlijeka
  • kora limuna
  • cajna kasika vanilije
  • 100 gr borovnica
  • 100 gr bijele cokolade

Postupak:
  1. Ukljuciti rernu na 200 stepeni
  2. U brasno pomijesati secer, prasak za pecivo, sodu i vaniliju
  3. U to dodati maslac i trljati medju dlanovima dok smjesa ne pocne liciti na ribani sir
  4. U dugoj zdjeli pomijesati mlijeko, jaja i koru limuna i lagano umutiti
  5. Usuti to u zdjelu sa brasnom, dodati borovnice i cokoladu
  6. Sve promijesati
  7. Sipati u papirnate forme
  8. Peci 25 do 30 min
       izvor:  http://www.kuhinjskeprice.com

0 comments: