Muffins
su uvijek dobra ideja kada zelite servirati nesto domace, a nemate
previse vremena za poslastice koje zahtijevaju duzi boravak u kuhinji.
Moji favoriti su muffins sa borovnicama, a ovoga puta je u njima i
bijela cokolada. Za ovaj recept se mogu koristiti i zamrznute borovnice,
ali ih je najbolje preliti toplom vodom i saprati da tijesto ne dobije
zelenkastu boju. Nije ih potrebno stavljati previse, jer tijesto moze
ostati vlazno i osjecati se nedovoljno ispecenim. U ovom receptu bijelu
cokoladu mozete zamijeniti isjeckanim bademima i dobicete jos jednu
ukusnu varijantu.
Sastojci:- 375 gr brasna
- 200 gr secera
- 1 cajna kasika praska za pecivo
- 1 cajna kasika sode bikarbone
- 175 gr hladnog maslaca u sitnim komadicima
- 1 jaje
- 1 zumance
- 1 1/2 dcl mlijeka
- kora limuna
- cajna kasika vanilije
- 100 gr borovnica
- 100 gr bijele cokolade
Postupak:
- Ukljuciti rernu na 200 stepeni
- U brasno pomijesati secer, prasak za pecivo, sodu i vaniliju
- U to dodati maslac i trljati medju dlanovima dok smjesa ne pocne liciti na ribani sir
- U dugoj zdjeli pomijesati mlijeko, jaja i koru limuna i lagano umutiti
- Usuti to u zdjelu sa brasnom, dodati borovnice i cokoladu
- Sve promijesati
- Sipati u papirnate forme
- Peci 25 do 30 min
0 comments:
Objavi komentar