subota, 15. studenoga 2014.

4 RAZLOGA ZA IZBJEGAVANJE UPOTREBE PLASTIČNIH POSUDA


Ona je, nažalost, prisutna svuda i čini se da nas okružuje sa svih strana. Od igračaka preko auta do mobilnih telefona. Najgore od svega, savremeno društvo je prihvatilo i upotrebu plastičnih posuda za skladištenje hrane i vode. Poenta je da je plastika napravljena od toksičnih materijala. Poznata je činjenica da se pomenuti toksini mogu “upiti” u sve sa čime dolaze u dodir. Takođe, poznata je činjenica da kada pomenute materije od kojih je plastika napravljena dospiju u organizam uzrokuju oštećenja na ćelijskom nivou i mogu izazvati zdravstvene probleme.
Još uvijek niste uvjereni? Pogledajte sledeća četiri razloga zbog kojih trebate izbjegavati uporebu plastičnih posuda.

Toksična jedinjenja u plastici mogu izazvati ozbiljna oboljenja


Kako starimo, tipično je i da patimo od pojedinih zdravstvenih problema. Ali, da li je to samo zbog “starenja”? Ili je možda posljedica toksičnog preopterećenja u organizmu? Opšte je poznato da su poremećaji i oboljenja, kao što su Alzheimerova bolest, artritis, oboljenja srca i vida u porastu. Može li se to povezati sa povećanom stopom upotrebe plastike u svakodnevnom životu? Sve više istraživanja dokazuje da toksična jedinjenja koja se nalaze u plastici izazivaju mnogobrojne zdravstvene probleme, u rasponu od raka do steriliteta.

Ne postoji “bezbjedna” plastika!


Plastika koja sadrži super toksično jedinjenje bisfenol A (BPA) konačno se povlači (u većini svjetskih zemalja) iz proizvodnje i prodaje. Iz tog razloga većina potrošača misli da ako plastični proizvod ne sadrži pomenuto jedinjenje onda je i bezbjedan. To je laž. Većina kompanija koja se bavi proizvodnjom plastike zamjenjuje BPA sa BPS (bisfenol S) koji može biti podjednako toksičan. Suština je da ne možete biti 100% sigurni da plastični proizvod koji koristite ne sadrži jedninjenja koja su toksična po vaš organizam.

Plastika može izazvati probleme kod reproduktivnog sistema i plodnosti


Ono što je nekada bila špekulacija, danas sve više postaje činjenica – plastika može izazvati probleme kod reproduktivnog sistema i plodnosti. Primjera radi, gotovo sve vrste plastike sadrže toksične hemikalije koje imaju negativan uticaj na imunitet i regulaciju hormona, od čega oboje direktno utiču na plodnost. Konkretno, utvrđeno je da BPA otežava ženama da ostanu u drugom stanju i povećava stopu rizika od pobačaja. Novija istraživanja pokazuju da toksini u plastici mogu izazvati defekte kod novorođenčadi i poremećaje u razvoju.

Hemikalije u plastici mogu uticati na debljanje


Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: istraživanja pokazuju da hemikalija koju sadrži većina plastičnih proizvoda, bisfenol A diglicidil etar (BADGE), može dovesti do pojave da matične ćelije postanu masne ćelije. Prema riječima autora studije: “Izlaganje ovim vrstama hemikalija može reprogramirati vaš metabolizam i učiniti da skladištite kalorije umjesto da ih probavljate”. I dalje imate problema sa eliminisanjem suvišnih kilograma iako manje jedete i redovno vježbate? Možda su za otežano gubljenje kilograma odgovorne hemikalije koje sadrži plastika.
Autor: minimagazin.info

0 comments: