Ova dijeta se bazira na jabukama i dobro dođe kao jedna vrsta čišćenja organizma. Dijeta se ne smije provoditi dulje od dva dana te je smiju provoditi isključivo osobe koje su zdrave i u dobroj tjelesnoj formi. Jabučnu dijetu ne smiju provoditi osobe sa niskim krvnim tlakom! Ljudskom organizmu, kako bi osigurao potreban energetski unos, dnevno je potrebno najmanje 2 kg svježih jabuka. Preporučljivo je svakako jesti jabuke s korom jer je kora bogata vlaknima i daje osjećaj sitosti.
U kombinaciji sa jabukama potrebno je unijeti i određenu količinu bjelančevina, te se preporuča popiti malo jogurta ili obranog mlijeka.
Jabuke se mogu jesti: sirove, naribane, pasirane, iscijeđene, ili kuhane u kompotu.
Jedna jabuka sadrži 20% dnevnih potreba ljudskog organizma za vlaknima, a čak 80% tih istih vlakana je topljivo u vodi. Znanstvenici tvrde da vlakna topljiva u vodi smanjuju razinu kolesterola u krvi te s time i rizik od najčešće bolesti krvnih žila - ateroskleroze. Jedna jabuka od cc 150 g sadrži 50-60 kalorija, sadrži veliku količinu kalija, dosta vitamina C, koji se najviše nalazi u samoj kori, utječe na metabolizam masnoća tako da se mijenja metabolizam u jetri te potiče izlučivanje žući.
Konzumacija jabuke ujedno usporava apsorpciju masti i šećera u crijevima te djeluje na crijevnu mikrofloru tako da regulira njihovu pokretljivost tako da se preporuča osobama koje pate od probavnih tegoba.
Jedna jabuka od cc 154 grama sadrži slijedeće prehrambene vrijednost:
Kalorija |
53 kcal
|
Voda |
85,3 g
|
Masnoće |
0,4 g
|
Kolesterol
|
0 g
|
Natrij |
3 g
|
Kalij |
144 mg
|
Ugljikohidrati |
12,4 g
|
Vlakna
|
2,5 g
|
Šećeri
|
9,9 g
|
Proteini |
0,34 g
|
Vitamin A |
47 mg
|
Vitamin C |
12 mg
|
Kalcij |
7,1 mg
|
Željezo |
0,48 mg
|
Flour | 6,6 mcg |
Fosfor | 15 mg |
Magnezij | 6,4 mg |
Izvor: http://www.e-zena.com |
0 comments:
Objavi komentar