nedjelja, 16. studenoga 2014.

ČOKOLADNO MASLINASTI OBLAK


 Fina lagana tortica sa kremom bez maslaca ili margarina ,sa malinama i čokoladom ,nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

 

Sastojci

  •   Biskvit
  •  5 jaja
  •  10 kašika šećera
  •  9 kašika ne prepunih brašna
  •  50 ml mlijeka
  •  50 ml ulja
  •  4 kašike pune kvalitetnog kakaa
  •  1 prašak za pecivo
  •   Krema
  •  500ml mlijeka
  •  1 kesica praška za puding nougat premium
  •  6 kašika šećera
  •  100g čokolade za kuhanje
  •  10 g mljevene želatine
  •   i još
  •  300ml vrhnja za šlag
  •   Ganache
  •  200 ml vrhnja za šlag
  •  150 g čokolade za kuhanje
  •   i još
  •  300-400g svježih malina

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Biskvit
    Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.

  2. 2
    Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
  3. 3
    Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta .Probamo da li je biskvit  gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
  4. 4
    Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
  5. 5
    Krema
    Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da  nabubri i umješati u vruć puding.Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
  6. 6
    Ganache
    Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
  7. 7
    Tortu slažemo tako da na prvi dio biskvita stavimo maline ,količina po želji ,pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.Koristila sam svježe maline za  tortu,a smrznutim sam ukrašavala.Vi uradite po vašoj volji.
    izvor:  http://www.coolinarika.com

0 comments: