nedjelja, 9. studenoga 2014.

FANTASTIČNA POSLASTICA: Sočne limun kocke


Ovaj dezert je tako lagan, sočan i ukusan da vam se može desiti da smažete cijelu tepsiju prije nego postanete svjesni toga!
Pored toga, ne morate se ograničiti na limun – recept će odlično funkcionisati ako limunov sok zamijenite sa malo narandžine korice i koncentrisanog soka. Možete dodati i malo soka od višnje da dobijete pink kocke. Kombinacije su neograničene!
Da vidimo šta će vam trebati…

Za koru:
  • 250 gr putera
  • 200 gr brašna
  • 70 gr šećera u prahu (i još malo za posipanje)
Za premaz:
  • 300 gr šećera
  • 30 gr brašna
  • 1 mala kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika kokosa u prahu (možete preskočiti ako ne volite kokos)
  • 4 jajeta, lagano umućena
  • 120 ml soka od limuna
  • 1 – 2 kašike ribane kore od limuna (pazite da ne zakačite bijeli dio koji je vrlo gorak)
Za početak zagrijte rernu na 150 stepeni C.
Namažite i pospite brašnom manju tepsiju za kolače (recimo 22 x 35 cm).

Korak 1: napravite koru


U srednjoj zdjeli, umutite zajedno brašno i šećer u prahu. Puter isijecite na manje komade i omekšajte na sobnoj temperaturi, a zatim ga postepeno umiješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Smjesu prebacite u tepsiju, izravnajte a zatim dobro ispresujte da dobijete ravnu površinu na dnu tepsije. Pecite 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Korak 2: pomješajte suve sastojke za fil

U velikoj zdjeli umješajte šećer, kokos, brašno i prašak za pecivo.

Korak 3: izribajte koricu od limuna


Izribajte limun da dobijete ribanu koricu. Ako ste ljubitelji ove arome napravite otprilike 2 supene kašike korice, ako ne, jedna kašika će biti dovoljna. Vodite računa da ne zakačite previše bijeli dio korice koji je izuzetno gorak.

Korak 4: sjedinite


Razbijte 4 jaja u zdjelu i lagano ih umutite, a zatim ih dodajte mješavini suhih sastojaka zajedno sa koricom limuna i sokom od limuna. Dobro promiješajte smjesu.

Korak 5: zapecite i uživajte


Pecite kolač 20-25 minuta. Izdvadite iz tepsije, ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač čuvajte u frižideru, ako ga prije toga ukućani ne smažu!
Autor: minimagazin.info

0 comments: