ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

RAFAELO TORTA

Kremasta divotica ,za ljubitelje kokosa pun pogodak!

Sastojci

  •   za koru
  •  7 bjelanaca
  •  200g šećera u prahu
  •  150g kokosovog brašna
  •  1/2 kesice praška za pecivo
  •   krema
  •  0,75l mlijeka
  •  7 žumanaca
  •  4 kašike šećera
  •  2 kesice praška za puding od vanilije
  •  1 vrhom puna kašika gustina
  •  250g maslacaili margarina
  •  100g bijele čokolade
  •  100g šećera u prahu
  •   i još
  •  100g badema u listićima
  •  300-400ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Upaliti rernu na 180 stepeni.
    Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca pa mu dodati šećer u prahu i još mutiti, pa u tu smjesu istresti kokosovo brašno i prašak za pecivo.Dobro ujednačiti i istresti u kalup za tortu 28  koji je obložen papirom za pečenje.Ubaciti u rernu koja je već zagrijana i peći ok 40 minuta.
  2. 2
    Za kremu
    Odvojiti malo mlijeka od 0,75l pa ostatak staviti na šporet da zakuha.Umutiti žumanca sa 4 kašike šećera da pobijele i dodati im mlijeko koje smo ostavili ,puding i sve zajedno pomiješati u mlijeko na šporetu i skuhati kremu.U vruću izlomiti bijelu čokoladu i dobro izmiješati da se čokolada rastopi.
  3. 3
    Tako spremljenu kremu istresem na tacnu malo pokvašenu vodom i prekrijem prozirnom folijom .Brzo se ohladi ,a vi možete kako ste naučili.Umutiti maslac sa 100g šećera u prahu ,ohlađenu kremu istresti u zdjelu sa maslacem i sve fino izraditi mikserom da se dobije glatka svilenkasta krema.
  4. 4
    Voditi računa da krema i maslac budu otprilike iste temperature da se ne bi masnoća ugrudvala i onda kremi skoro da i nema spasa.
  5. 5
    Umutiti vrhnje u čvrst šlag i odvojiti 2-3 dobre kašike pa ih jednu po jednu umiješati u kremu od pudinga.Važno je da to radite kašikom ,a nikako mikserom.Odvojiti jednu zdjelicu tako dobijene kreme za ukrašavanje stranica torte,prekriti je providnom folijom i ostaviti u frižider.
  6. 6
    Slaganje torte
    Dobro ohlađenu koru izvadimo iz kalupa i odvojimo papir za pečenje pa je stavimo na tanjir za torte.Ponovo vratimo obruč od kalupa ,istresemo kremu ,posipamo sa listićima od badema (50g) poravnamo i nanesmo šlag ,bilo špatulom ili špricom.Tortu ostavim nekoliko sati u frižider da se dobro ohladi i stegne.
  7. 7
    Sa ohlađene torte skinemo obruč i stranice premažemo sa malo kreme od pudinga i zalijepimo ostatak listića od badema.Po želji je možete ukrasiti sa još šlaga ili badema......
  8. 8
    Napomena
    U receptu piše kalup 28 ,ja sam ovu tortu pravila u 26 jer sam htjela malo visočiju .U obadva slučaja torta je solidno visoka.Nekada pravim i kao kocke i tada koru pečem u tepsiji dimenzija 36x23 cm, ne stavljam papir za pečenje ,već pouljim i pospem brašnom .Ovako je brže i kocke su stvarno fine,a bademe posipam na dekorisan kolač.

Posluživanje

Poslužiti dobro ohlađen!
coolinarika.com

0 comments: