Kremasta divotica ,za ljubitelje kokosa pun pogodak!
Sastojci
-
za koru
-
7
bjelanaca
-
200g
šećera u prahu
-
150g
kokosovog brašna
-
1/2 kesice
praška za pecivo
-
krema
-
0,75l
mlijeka
-
7
žumanaca
-
4 kašike
šećera
-
2 kesice
praška za puding od vanilije
-
1 vrhom puna kašika
gustina
-
250g
maslacaili margarina
-
100g
bijele čokolade
-
100g
šećera u prahu
-
i još
-
100g
badema u listićima
-
300-400ml
slatkog vrhnja za šlag
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Upaliti rernu na 180 stepeni.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca pa mu dodati šećer u prahu i još
mutiti, pa u tu smjesu istresti kokosovo brašno i prašak za pecivo.Dobro
ujednačiti i istresti u kalup za tortu 28 koji je obložen papirom za
pečenje.Ubaciti u rernu koja je već zagrijana i peći ok 40 minuta.
-
2
Za kremu
Odvojiti malo mlijeka od 0,75l pa ostatak staviti na šporet da
zakuha.Umutiti žumanca sa 4 kašike šećera da pobijele i dodati im
mlijeko koje smo ostavili ,puding i sve zajedno pomiješati u mlijeko na
šporetu i skuhati kremu.U vruću izlomiti bijelu čokoladu i dobro
izmiješati da se čokolada rastopi.
-
3
Tako spremljenu kremu istresem na
tacnu malo pokvašenu vodom i prekrijem prozirnom folijom .Brzo se
ohladi ,a vi možete kako ste naučili.Umutiti maslac sa 100g šećera u
prahu ,ohlađenu kremu istresti u zdjelu sa maslacem i sve fino izraditi
mikserom da se dobije glatka svilenkasta krema.
-
4
Voditi računa da krema i maslac budu otprilike iste temperature da se ne bi masnoća ugrudvala i onda kremi skoro da i nema spasa.
-
5
Umutiti vrhnje u čvrst šlag i
odvojiti 2-3 dobre kašike pa ih jednu po jednu umiješati u kremu od
pudinga.Važno je da to radite kašikom ,a nikako mikserom.Odvojiti jednu
zdjelicu tako dobijene kreme za ukrašavanje stranica torte,prekriti je
providnom folijom i ostaviti u frižider.
-
6
Slaganje torte
Dobro ohlađenu koru izvadimo iz kalupa i odvojimo papir za pečenje pa
je stavimo na tanjir za torte.Ponovo vratimo obruč od kalupa ,istresemo
kremu ,posipamo sa listićima od badema (50g) poravnamo i nanesmo šlag
,bilo špatulom ili špricom.Tortu ostavim nekoliko sati u frižider da se
dobro ohladi i stegne.
-
7
Sa ohlađene torte skinemo obruč i
stranice premažemo sa malo kreme od pudinga i zalijepimo ostatak
listića od badema.Po želji je možete ukrasiti sa još šlaga ili badema......
-
8
Napomena
U receptu piše kalup 28 ,ja sam ovu tortu pravila u 26 jer sam htjela
malo visočiju .U obadva slučaja torta je solidno visoka.Nekada pravim i
kao kocke i tada koru pečem u tepsiji dimenzija 36x23 cm, ne stavljam
papir za pečenje ,već pouljim i pospem brašnom .Ovako je brže i kocke su
stvarno fine,a bademe posipam na dekorisan kolač.
Posluživanje
Poslužiti dobro ohlađen!
coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar