Dragi naši prijatelji,zbog tehničkih razloga morali smo promijeniti našu web lokaciju.Od sad nas možete pratiti na novom URL http://savjetirecepti.blogspot.com/ Hvala na povjerenju!
četvrtak, 12. veljače 2015.
utorak, 10. veljače 2015.
HALVA
Halva,stara bosanska poslastica.. njam,njamm :)
Sastojci
smjesa za halvu
- 0,5 l ulja
- 100 g secera
- 0,5 kg brasna
zaljev za halvu (agda)
- 1 l vode
- 1 kg secera
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 40 min
-
1
Masnocu ugrijati, dodavati brasno uz stalno mijesanje.
-
2
Mijesati na vatri sve dok ne potamni do boje ljesnika.
-
3
Skinuti sa vatre i dodati secer, umijesati.
-
4
Zaliti agdom koja je prethodno skuhana.
-
5
Agda se nemora ukuhavati kao npr.za bakave.
-
6
Dobro umijesati i ostaviti da se hladi.
-
7
Oblikovati po zelji
Posluživanje
Pri serviranju halva se moze posuti kokosovim brasnom ili orasima.Izvor: coolinarika.com
BOSANSKA PLJESKAVICA
Dodatkom mineralne vode smjesi za pljeskavice poboljšat
ćemo im okus i spriječiti lijepljenje za roštilj. Pljeskavice jedemo u
lepinji s kajmakom, mladim lukom, pečenim povrćem, ajvarom, pinđurom i
drugim.
Sastojci
- Broj osoba:
- 4 osobe
- 600 g mljevene janjetine
- 100 g luka
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice papra
- 2 žličice Vegete By Podravka
- ½ žličice soli
- ulje za pečenje
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 35 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Mljeveno meso stavite u dublju zdjelu. Dodajte nasjeckani luk, protisnuti češnjak, papar, Vegetu i sol.
-
2
Pripremljenu smjesu dobro izmiješajte, a zatim oblikujte pljeskavice.
-
3
Pripremljene pljeskavice pecite na zagrijanoj, uljem premazanoj rešetki roštilja ili u tavi na ulju.
Posluživanje
Pečene pljeskavice poslužite uz kajmak, ajvar, mladi luk i lepinju.Savjet
Od ove smjese mogu se oblikovati i ćevapi te pripremiti na isti način.Izvor: coolinarika.com
KOCKE S VIŠNJAMA I KREMOM OD VANILIJE
Evo i drugog kolača za koji su mi inspiracija bile
višnje kao i za Cherry Delight. Iskreno,ovaj kolač je meni puno draži
nego gore spomenuti,jer je nekako jači,konkretniji,ukusniji... Još
pamtim taj okus u ustima koji mi pomalo liči na jedan sladoled kojeg sam
tamanila kao mala:) dok je C.D. više za ljubitelje laganih,voćnih i
osvježavajućih slastica. I još da napomenem-ova krema od vanilije mi je
najbolja koju sam dosad napravila,i njoj odgovara ovaj gore opis:)
Njaaam :D
Sastojci
BISKVIT X2:
- 3 bjelanjka
- 70g. šećera
- 1/2 vrećice bourbon van.šećera
- korica od pola manjeg limuna
- 30ml. ulja
- 20ml. vode
- 60g. brašna
- 20g. gustina
- 1 žličica praška za pecivo
KREMA OD VANILIJE:
- 700ml. mlijeka
- 100g. šećera
- 6 žumanjaka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 žlica gustina
- 150g. bijele čokolade
- 150g. maslaca ili margarina
- 1 velika žlica milerama ili kis.vrhnja
NADJEV OD VIŠANJA:
- 250g. ocijeđenih višanja iz kompota
- sok od višanja iz kompota(da bude 500ml.tekućine)
- 5-6 žlica šećera
- 1 vrećica pudinga od maline
- 1 žlica gustina
- 1 žlica margarina(20-30g.)
DEKORACIJA/ZAVRŠNI SLOJ:
- *tučeno vrhnje
- *šlag pjena
- *tamna ili bijela čokoladna glazura...po želji:)
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Prvo skuhajte kremu od vanilije:
550ml. mlijeka stavite grijati na srednje jaku vatru. malo izradite šećer i žumanjke pjenjačom,pa im dodajte preostalih 150ml.mlijeka,vanilin šećer,vanilin puding i gustin. dobro promiješajte pjenjačom da smjesa ostane glatka.
-
2
Kad mlijeko prokuha,dodajte nekoliko žlica vrelog mlijeka žumanjcima brzo miješajući. zatim skinite mlijeko s vatre,pa u vrlo tankom mlazu u njega ulijte smjesu sa žumanjcima,cijelo vrijeme miješajući.
-
3
Sve skupa vratite kuhati na laganu vatru,stalno miješajte dok se ne skuha gusta krema.
Kremu stavite u posudu za hlađenje,i dodajte bijelu čokoladu i 50g.maslaca. miješajte da se dodani sastojci otope.
-
4
Pustite kremu da se hladi,i povremeno je promiješajte. za to vrijeme ispecite biskvit:
Pomiješajte bjelanjke,šećer i bourbon vanilija šećer,i sve skupa istucite u snijeg. neka snijeg ostane mekan,dakle ne istući do kraja,treba ostati polučvrst,kao krema.
-
5
Sada dodajte lim.koricu,ulje i vodu.malo promiješajte,pa u smjesu prosijte brašno skupa s gustinom i praškom za pecivo. dobro promiješajte,izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(22x35cm),poravnajte i stavite peći na 200°C 10-ak min.
-
6
Na isti način ispecite i drugi biskvit. biskvite malo prohladite,odlijepite papire,zakuhajte preljev(50ml.mlijeka,1 žlica šećera i 1 van.šećer),i kistom premažite oba biskvita.biskviti su tanki i sočni sami po sebi,tako da im ne treba veća količina preljeva,niti bi je mogli upiti.
-
7
Sada skuhajte nadjev s višnjama:
Višnje sameljite u kašu štapnim mikserom.dolijte soka iz kompota koliko je potrebno da dobijete 500ml.tekućine.
U tu smjesu dodajte šećer,prašak za puding i gustin. kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući dok ne dobijete gust fil. kad maknete s vatre dodajte žlicu margarina ili maslaca. promiješajte.
kad se maslac otopi vrući nadjev prelijte preko prvog biskvita kojeg ste stavili u kalup.
Dok se nadjev malo prohladi i stegne,dovršite kremu od vanilije.
-
8
Dobro izradite mikserom samu kremu. sada dodajte 100g.margarina sobne temp.nakidanog na komadiće. opet dobro izradite mikserom najvećom brzinom nekoliko minuta. pred kraj dodajte mileram da se i on dobro izmiješa sa ostatkom kreme.
-
9
Ako se nadjev od višanja dovoljno ohladio,preko njega premažite kremu,dobro poravnajte i poklopite drugim biskvitom,i lagano pritisnite.
-
10
/slika/1017581/
Kao završni sloj možete umutiti 2 šlag pjene s 200ml.mlijeka,i premazati kolač,a odlično bi odgovarala i glazura,tamna ili bijela,sljedeći put ću probati s jednom od te dvije.
-
11
Ako kolač pravite u obliku torte promjera 26cm,kao ja možete napraviti ovako:mjere za biskvite i nadjev od višanja ostavite iste,a količinu kreme povećajte,ja sam radila od ovih mjera:
1l.mlijeka
180g.šećera
6žumanjaka
3 pudinga
2 van.šećera
200g. bijele čokolade
200g.maslaca
1 šlag pjena+100ml.mlijeka umjesto milerama.
Ako napravite ovako torta će vam biti višlja i bogatija,a malo kreme će vam ostati viška,pa je možete iskoristiti za dekoriranje. kod mene je taj višak netragom nestao,i nije dočekao da bude upotrijebljen za tu svrhu :)))
Posluživanje
Ja sam kolač napravila ujutro,i malo načela navečer da vidim kako "napreduje" :D krema se još nije bila stegla kako treba,biskviti nisu omekšali,ali je zato nakon 24h. kolač raaaj za nepce,pa svakako probajte pričekati toliko prije posluživanja:))Izvor: coolinarika.com
DIJETALNI ČOKOLADNI KOLAČ-MALO KALORIJA A MNOOOGO UKUSA
Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu light verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač čija kriška sadrži svega 200 kalorija
SASTOJCI:
1. skupina:
- 3/4 šalice brašna
- 1 šalica šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
- 2 pune žlice kakaa u prahu(gorkog)
- 1 žličica soli
- 1 žličica prašak za peciva
- 3/4 žličice sode bikarbone
2. skupina:
- 1 jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 žlice ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice vode
PRIPREMA:
1. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Zagrijte pola šalice vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta.
Savjeti:
- Tortu narežite na 12 kriški i poslužite kada se ohladi.
- Možete je posipati s čokoladom ili šećerom u prahu te mljevenim lješnjacima, preliti s malo rastopljene čokolade za kuhanje ili je poslužiti s voćem ili sladoledom.
Izvor: zadovoljna.hr
1. skupina:
- 3/4 šalice brašna
- 1 šalica šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
- 2 pune žlice kakaa u prahu(gorkog)
- 1 žličica soli
- 1 žličica prašak za peciva
- 3/4 žličice sode bikarbone
2. skupina:
- 1 jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 žlice ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice vode
PRIPREMA:
1. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Zagrijte pola šalice vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta.
Savjeti:
- Tortu narežite na 12 kriški i poslužite kada se ohladi.
- Možete je posipati s čokoladom ili šećerom u prahu te mljevenim lješnjacima, preliti s malo rastopljene čokolade za kuhanje ili je poslužiti s voćem ili sladoledom.
Izvor: zadovoljna.hr
VAŠ DOM ĆE PREKRASNO DA MIRIŠE NAKON USISAVANJA UZ OVIH 5 TRIKOVA!
2. Poznati bijeli kristalni prah, soda bikarbona, saveznik je svakog čistog doma, osim što se koristi za uklanjanje raznih nečistoća s površina soda bikarbona umanjuje intenzitet neugodnih mirisa. Jednu veliku žlicu praha dodajte u vrećicu usisavača, soda će pokupiti višak vlage u vrećici i samim time spriječiti munjevito širenje mirisa iz prljavštine.3. Prije usisavanja tepiha po njegovoj površini pospite zrna lavande, možete se poslužiti i sadržajem jastučića sa sušenom lavandom, potom jednostavno usišite tepih. Povlačenjem lavande unutar cijevi usisavača količina topline aktivirati će ispuštanje ulja iz zrna nakon čega će se iz vrećice početi širiti ugodni mirisi. Ovaj postupak najbolje je napraviti kada je vrećica prazna.
4. Maramice za sušilicu koje služe umjesto omekšivača natopljene su ugodnim mirisima koji će ispuniti i okolinu vrećice za usisavač. U vrećicu prije korištenja ubacite kroz otvor maramicu i sljedećih desetak dana oko najkorištenijeg kućanskog pomagala širit će se oblak ugodnih mirisa.
5. Pola žlice cimeta u prahu, sušena kora naranče i malo sušenog mirisnog cvijeća (potpourri) ubačena u vrećicu usisavača osigurat će mirisnu oazu prilikom čišćenja. Naime ova tri sastojka svoje ugodne tonove ispuštat će dok usisavač nije u upotrebi kroz filter, a prilikom čišćenja tijekom uvlačenja prljavštine kada se sadržaj vrećice vrti pri čemu dolazi do najjače aktivacije mirisnih nota.
Izvor: zadovoljna.hr
ponedjeljak, 9. veljače 2015.
KREMASTI KOLAČ SA VIŠNJAMA
Božanstvena kombinacija prhkog testa i penastog fila sa
kiselom pavlakom i višnjama. Osvežava kao cheesecake kad se ohladi. Dok
je tek izvađena podseća na najlepši mousse.
Sastojci
- 450g brašna
- 40 g šećera u prahu
- 5 žumanaca
- 225g maslaca(hladan i na kockice)
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika ruma
- 1 čepić vanila ekstrakta
- 3-5 kašika mleka
kremasti fil:
- 5 belanaca sobne temperature
- 200 g šećera
- prstovat soli
- 1200g kisele pavlake 20 %m.m. sobne temperature
- 2 kesice d 38g vanila pudinga Dolcela
- 20 g gustina
- i još: 300 g voća (višnje, maline, borovnice i sl)
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
/slika/1829045/
Kore:
Izmešajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku kuglu testa. Također možete mesiti testo rukom - staviti maslac, dodajte brašno i prašak, naseckajte nožem. Dodajte preostale sastojke i mesiti brzo da se dobije glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela, umotajte u foliju i staviti u zamrzivač na oko tri sata, ili duže (testo se može napraviti nekoliko dana ranije i zamrznuti).
-
2
/slika/1829059/
Kremasti fil:
Svi sastojci da su sobne temperature.
U posudu mikserom umutite u čvrst šaum belanca s prstohvatom soli. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera uz stalno mućenje. Treba postati čvrst i sjajan šlag.
Posebno izmešajte puding i gustin u mali deo kisele pavlake i pomešajte sa ostatkom kisele pavlake, mešati žicom ručno dok se ne izjednači i bez grudvica. Lagano sa špatulom dodati šaum od belanaca iz tri puta puding-pavlaka mešavini.
-
3
/slika/1829053/
NE OTVARATI RERNU U TOKU PEČENJA PRVIH 45 min.
Pleh dimenzije 35 x 20 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinu testa iz zamrzivača izrendati na najvećoj veličini i postaviti na dno kalupa. Pritisnuti testo. Staviti krem i poravnati. Staviti višnje po vrhu i izrendati ostatak testa po vrhu.
Peći na 170 ° C ako je ventilator pećnica ili 10 steneni više ako je grejač gore dole oko 50 - 60 minuta. Da se ohladi u pećnici koja je malo odškrinuta. Zatim na sobnoj temperaturi pa u frižideru nekoliko sati najbolje preko noći. Pospite šećeom u prahu. Ja nisam to po želji.
Uživajte :)
-
4
/slika/1829057/
NAPOMENA:
* za koru prvo sve dodate a na kraju rum pa mleko dodajete po 1 kašiku
* možete prvo ispeći 1 deo kore oko 20 min na 170 C pa ohladiti do sobne temperature staviti krem i ostatak kore.
* koru sam prvo izrednadala pa rukom rasporedila za oba sloja i donju sam pritisnula da se izjednači
* donja kora se može držati u frižideru 30 minuta i razviti oklagijom na veličinu pleha, drugu polovinu držite u zamrzivaču dok prvi deo ako želite ispečete 20 tak min na 170 C ostavite da se ohladi, fil se brzo pravi ali je bolje narendati 2 koru
* koristila sam buorbon vanila puding Dolcela koji je odličan ako nemate može i od obične vanile
Posluživanje
Poslužite sa svojim najboljim društvom uz kaficu, posle ručka, kod mene čak je i kao doručak poslužila.Izvor: coolinarika.com
KOKOS KOLAČ
Predivan kolač od kokosa i vanila krema. Jednostavno se
pravi a veoma je ukusan. Ako napravite duplu meru i složite kore i krem
jedne na druge dobijate izvanrednu tortu.
Kokos kora:
Sloj čokolade:
Priprema:
Pomešajte belanca sa malo soli pa ulupajte šne dodavajući šećer dok ne dobijete jak šne.
Umešajte kokos i lagano izmešajte. U tepsiju stavite papair za pečenje i sipajte smesu i stavite da se peče na 170 stepeni dok ivice ne porumene.
Pazite, kora je jako krta. Ohladite je i skinite paljivo papir pa vratite u tepsiju u kojoj se pekla.
Kada se ohladi pažljivo izvadite tortu iz tiganja (pažljivo, jer lako razbiti) uklonite papir i vratite u posudu u kojoj sam peku sve papirom za pečenje.
Stavite čokoladu i slatku pavlaku da se otope zajedno i sjedine pa prelijte preko kore i ostavite da e ohladi.
Pomešajte umanca sa šećerom i brašnom pa dodajte 100ml mleka
a ostalo mleko stavite da provri pa zakuvajte smesu. Kad se zgusne
sklonite sa vatre i skroz ohladite.
Ulupajte 175 ml slatke pavlake pa dodajte ohladjenom kremu uz miskiranje.
Krem premaite preko sloja čokolade pa dekorišite po želji.
Izvor: mytaste.hr
|
SLANI MAFINI SA ŠUNKOM I RUZMARINOM
Ako ste jedan od brižnih roditelja koji pakuju svojoj deci užinu u toku
školske godine, a i sami na posao nosite zapakovanu hranu, vreme je da
probate nešto novo, ukusno i kalorično, jer je zima godišnje doba koje
zahteva jaču ishranu.
SASTOJCI:
200 g brašna
200 g šunke
200 g fete
200 ml mleka
3 jajeta
prašak za pecivo
malo soli
grančica ruzmarina
200 g šunke
200 g fete
200 ml mleka
3 jajeta
prašak za pecivo
malo soli
grančica ruzmarina
PRIPREMA:
Izrendajte sir, šunku iseckajte na sitne
komadiće. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, soli, dodajte sir i
šunku. Jaje umutiti sa mlekom pa dodajte u smesu i dodajte listiće sa
grančice ruzmarina. Dobro pomešajte. U tepsiju za mafine stavite korpice
za pečenje pa u njih masu do 3/4 dubine.
Peći u zagrejanoj rerni na 180
stepeni oko 20 minuta. Kada su gotovi mafini, izvadite iz rerne i oko 5
minuta ih ostavite u tepsiji pa ih nakon toga vadite.
Izvor: zena.blic.rs
SOČNI KOLAČ OD VIŠANJA
Ovo je brzi, jednostavni i jako sočan kolač.
Sastojci
- Biskvit (svako ima svoj omiljeni recept, a ako ne imate ih nekoliko na našem blogu)
- džem od višanja (ja imam domaći)
- 2 kom pudinga po želji-roze boje
- mlijeko i šećer za puding
- 250 ml vrhnje za šlag
- sok za vlaženje biskvita
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
To vam dobro dođe kad nemate puno vremena ili kad vam se gosti najave za sat vremena. Upravo ovaj kolač, ili slični njemu, se rade na brzinu što se nikako ne primjećuje u okusu.
Dakle, biskvit sam izvadila iz škrinje i još smrznutog prerezala na pola, ako je deblji može se bez problema prerezati na tri kore, ali za ovaj kolač nije potrebno.
Puding skuhala i premjestila u drugu metalnu posudu i brzinski ohladila. Izmiksala šlag i pomiješala sa pudingom. Biskvit (nije problem ako je još smrznut, neće biti dugo)sam navlažila sa sokom koji sam imala otvoreni, može i razrijeđenim rumom i sl. i premazala na debelo domaćim džemom od višanja (kad mi ponestane višanja koristim i druge džemove, marmalade ili pekmeze domaće izrade ili svježe voće lagano prokuhano u zašećernoj vodi ili soku) zatim premazala pudingom i ponovo džemom i stavila biskvit, navlažila ga i na kraju šlag od vhnja u koji sam dodala trunku arome višnje.
Dobila sam lijepi ženski kolač, mislim zbog crveno-roze boje, ali i muški ga obožavaju.
Izvor: coolinarika.com
TORTA SA VIŠNJAMA
.....još jedna voćna torta,brzo gotova,a odlična…....
Sastojci
biskvit
- 3 žumanjka
- 5 bjelanjaka
- 10 dkg šećera
- 10 dkg izribane čokolade za kuh.
- 20 dkg badema
krema
- 20 dkg sira pfiladelfija(kremasti,mazivi sir)
- 0.5 l slatkog vrhnja
- 1 mala šalica mljevenog šećera
- 0.5 kg višanja ili jagoda
- 1 kom crvenog preljeva za torte
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 30 min
-
Bjelanjke dobro istući dodati žumanjke,šećer,čokoladu i bademe(koje smo jedan dio malo ispekli i istukli na krupno a jedan dio samliti).Izliti tjesto u kalup za torte koji smo prethodno obložili folijom ili masnim papirom.Biskvit peći 30 min. na 180 C. ZA kremu, istući šlag pa dodati mljeveni šećer, i sir.Gotov biskvit kad se ohladi odvojit od papira i vratit u kalup, premazat kremom, staviti pošečerene višnje i preliti preljevom za torte(u kojeg smo dodali malo soka od višanja)Ostavit da se ohladi…
Posluživanje
Krug od kalupa,skidati tek kad se ohladi torta,i onda po želji ukrasiti.Izvor: coolinarika.com
POPPY TORTA
Za sve makoljupce jedna prefina torta.Prvo nisam znao
kako je nazvati pa sam pogledao u engleski rječnik kako se kaže mak i
evo imena… Pošto je poznato da je mak opijat pazite na količinu pojedene
torte da ne postanete ovisnici :-)
Sastojci
BISKVIT
- 20 dag mljevenog maka
- 20 dag smeđeg šećera
- 2 dcl mlijeka
- 7 jaja
- 20 dag margarina
- 10 dag grožđica
- 1 limun
- 1 vrečica vanilin šećera
- 0,5-1dcl ruma za kolače
BIJELA KREMA
- 2,5 dcl mlijeka
- 5 dag oštrog brašna
- 25 dag maslaca ili margarina
- 20 dag šećera u prahu
- 2 vrečice vanilin šećera
ČOKOLADNA GLAZURA
- 3 žlice vode
- 2 žlice šećera u prahu
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 10 dag margarina
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
-
1
/slika/151978/
Prvo zavrijte mlijeko s smeđim šećerom i u to dodaj te mljeveni mak i još lagano promiješajte te ohladite
-
2
/slika/151981/
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te u žumanjke dodajte maslac i šećer te pjenasto izmiksajte
-
3
/slika/151982/
Zatim u tu smjesu dodajte ohlađeni mak ,grožđice koje ste namakali u rumu, limunovu koricu i limunov sok te sve to lijepo izmiješajte ta dodajte snijeg od bjelanjaka i sve to lijepo objedinite
-
4
/slika/151985/
Dobivenu smjesu stavite u okrugli kalup koji ste namazali maslacom i posuli brašnom i ispečite biskvit na temperaturi od 180°C oko 40 minuta. S čačkalicom provjerite da li je dovoljno pečeni.
-
5
/slika/151986/
Pečeni biskvit prerežite na tri djela i premažite bijelom kremom…
-
6
/slika/151988/
Bijelu kremu napravite tako da brašno razmutite s malo hladnog mlijeka i to dodajte u vruće mlijeko nakratko prokuhajte da se zgusne.
-
7
/slika/151990/
Mikserom pjenasto izmješajte maslac ili margarin, dodajte mu šećer u prahu i vanilin šećer te žlicu po žlicu ohlađene smjese mlijeka i brašna
-
8
/slika/151992/
Biskvitne kore premažite bijelom kremom
-
9
/slika/151995/
Kada je gotova torta prelijte tortu čokoladnom glazurom koju ste napravili tako da vodu šećer i čokoladu rastopite na pari i dodajte zatim margarin te time prelijete kolač.
Posluživanje
Možete je ukrasiti šlagom, ali dovoljna je i sama po sebi.Malo su mi se kore trgale pa presjek baš nije sjajan ali je zato okus fenomenalan.
Uživajte u okusu maka!!!
Izvor: coolinarika.com
AKO IMATE PERILICU POSUĐA,OVO MORATE ZNATI
Većina nas ne razmišlja
previše o perilici posuđa, jednostavno ubacimo posuđe, deterdžent i
uključimo pranje. No pravilnim korištenjem čuva se i perilica i posuđe
Prije stavljanja posuđa, trebali biste pogledati otkuda voda dolazi
odnosno postoje li dva distributera vode ili samo jedan. Na taj način
možete posuđe organizirati na najbolji način da bude čisto i neoštećeno.
Također, ne zaboravite prilagoditi
ciklus pranja, ovisno o tome što ste stavili u perilicu i koliko posuđa
ima. Living je opisao kako pravilno posložiti posuđe te što se zapravo
ne bi smjelo prati u perilici.
1. Posuđe od srebra i nehrđajućeg čelika treba biti odvojeno jer se
njihovim dodirivanjem tijekom pranja događa kemijska reakcija zbog koje
na srebru mogu ostati mrlje.2. Lonci i tanjuri i trebaju biti stavljeni na donju policu zato što su tamo toplina i tlak vode najintenzivniji pa će se i bolje oprati.
3. Zbog boljeg prolaska vode oko posuđa, miješajte manje tanjure s većima. 4. Osjetljivo posuđe poput stakla i čaša uvijek treba ići na gornju policu da tijekom pranja nešto ne padne na njih.
5. Iz istog razloga postavite čaše i šalice u redovima između zubaca.
6. Staklene i porculanske zdjele idu u središte na gornjoj polici.
7. Ne natrpavajte perilicu posuđem jer jedan predmet može oštetiti drugi.
Što se ne smije prati u perilici:
– noževi: postat će tupi
– kositar, bakar, bronca: to će potamniti
– drvo: može se deformirati ili slomiti.
– lijevano željezo: izgubit će zaštitni sloj pa će zahrđati
– tanji lonci i tave: mogu se oštetiti
– pozlaćeni pribor za jelo: promijenit će boju
– porculan i kristal: delikatno je i može puknuti
(tportal/korisno.net)