Sastojci
- 300 g mljevenih oraha
- 200 g otopljene cokolade
- 150 g mljevenog keksa
- 4 zumanjka
- 150 g putera
- ruma po zelji
- 10 zlica secera u prahu
- 250 g cokolade za preljev i ukrasavanje
Priprema
- Težina:
-
1
Otopite cokoladu, dodajte orahe, keks, 100g putera i ruma po zelji, te stavite smjesu u frizider 15 minuta.
-
2
Skuhajte jaja i odvojite zemanjke.
-
3
Zumanjke stavite u manju posudu ali dovoljno duboku da mozete raditi sa mikserom.
-
4
Dodajte mljeveni secer i 50 g putera koji je stajao desetak minuta na sobnoj temperaturi i koji ste predhodno izradili mikserom.
-
5
Sve sjedinite i dobro izradite mikserom sa nastavcima za slag s kojim ste predhodno izmiksali puer.
-
6
Stavite u frizider desetak minuta i izradite male kuglice velicine ljesnjaka te vratite u zamrzivac desetak minuta. Lakse cete izraditi kasnije kugle jer su zute kuglice cvrste i ostat ce okrugle prilikom izrade.
-
7
Sad uzmite tamnu smjesu i oblikujte kugle te stavljajte na tanjur. Ja sam oblikovane kugle ponovo vratila u zamrzivac na desetak minuta.
Toko cete lakse uvaljati kugle u otopljenu cokoladu a da ne promjene oblik. -
8
Otopite cokoladu i potopite kugle, te vadite sa dvije vilice. Ostavite na mrezu ili pek papir da se stegne cokolada. -
9
Cokolada ce se brzo stegnuti jer su kugle predhodno dobro rashladjene u zamrzivacu.
-
10
Na kraju mozete od ostatka cokolade napraviti linije po kuglama.
-
11
Prijatno..
(coolinarika.com)
0 comments:
Objavi komentar