Ovo je moja omiljena torta, koju sam redovno jela u
slastičarni u Banja Luci, ali joj nažalost konstantno opada kvalitet u
poslijedje vrijeme, pa je od sada pravim sama. Za sebe i druge :)
Sastojci
-
2
velikih jaja (ili 3 manja)
-
2 kašike
šećera
-
1 kašika
brašna
-
2 kašike
kakaa
-
1/2 kesice
praška za pecivo
-
2 kašike
čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
-
100 g
tamne čokolade
-
100 g
mliječne čokolade
-
100 g
bijele čokolade
-
300 ml
vrhnja za šlag
-
mliječna čokolada za ukras
Priprema
-
Bjelanca umutiti sa šećerom u
čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za
pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte
promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego
brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske
rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
-
Svaku od čokolada otopiti na pari u
100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
-
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”.
0 comments:
Objavi komentar